Отидете към основна версия

2 834 3

Балет „Арабеск“ танцува в Рим

  • балет-
  • арабеск-
  • рим-
  • представление

Интересът на римската публика е огромен

Голямо българско събитие очаква днес римската публика. Тя ще се наслади на уникалния балет „Арабеск“ и неговия спектакъл „Carmen collection”. Българските артисти ще танцуват тази вечер в театър Аржентина (Teatro Argentina) - една от най-големите в Европа и една от най-представителните театрални зали на Рим, която е в непосредствена близост до историческия „Свещен регион“. Той е основан през 1732 г., построен е върху руините на античната римска Курия, а от 1964 г. е седалище на Театъра на град Рим.

Запознати с културния живот на „Вечния град“ казват, че интересът и очакванията на римската публика към класата на балет „Арабеск“ са огромни. „Carmen collection” е вдъхновяващата и пленителна интерпретация на операта по Жорж Бизе, ще бъде представена в Театър Аржентина в представлението на българската трупа за съвременен балет „Арабеск“. Създадена през 1967 г. трупата, наложила се като емблематична в сферата на съвременния танц, реализира един предизвикателен сюжет на интерпретация и иновация в един спектакъл, който е извор на дръзки и изненадващи повратни моменти“, написаха италианските медии.

Спектакълът „Carmen collection” на балет „Арабеск“ е копродукция на Държавния музикален и балетен център и Българско национално радио. Той е по мотиви от новелата „Кармен” на Проспер Мериме и едноименната опера на Жорж Бизе. Римската публика ще съпреживее една модерна постановка, в която са съчетани талантливата хореография на Боряна Сечанова, красивата музика на композитора Петър Дундаков, находчиво овладяното пространство от художничката Николина Костова-Богданова и естествено голямата класа на танцьорите от „Арабеск“ - Константина Ханджиева, Ангелина Гаврилова-Тодорова, Асен Наков, Васил Дипчиков, Валери Миленков, Виктория Петрова, Ервин Есен, Андрея Андонова, Марина Попова, Стефка Табакова, Теодора Попова, Стефан Вучов, Петя Колева, Филип Миланов.

Римската публика със сигурност ще се срещне с един талантлив спектакъл, а балет „Арабеск“ с предизвикателството на голямата италианска сцена. Всичко това ще се случи на сцената на театър „Аржентина“ в Рим благодарение на споразумението на Българския културен институт и Teatro di Roma. Той се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и МВнР на България. Голямото културно събитие е под патронажа на посолството ни в Рим.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Балет „Арабеск“ омагьоса Рим

    Балет „Арабеск“ омагьоса публиката в една от най-големите в Европа и една от най-представителните театрални зали на Рим – театър &bd ...
    13.09.2016
    1 747
    0