Отидете към основна версия

1 555 0

Симфоничен оркестър изпълнява и поп музика

  • колорадо-
  • симфоничен оркестър-
  • изпълнява-
  • поп музика-
  • видео екрани

За да има бъдеще, симфоничният оркестър на Колорадо е решил да се раздели с част от миналото си.

Новият класически репертоар на оркестъра все още включва шедьоври от Бетовен и Брамс, но освен това е заел това-онова от света на поп музиката, като е добавил по-кратки концерти, турнета, по-малки ансамбли и дори видео екрани по време на концертите. Освен това оркестърът ше разчита все повече на собствени приходи, отколкото на дарения, съобщава Модо.бг.

Накратко, филхармонията на Колорадо планира да се подложи на пълна културна промяна, която отхвърля практиката да се прави музика „без да се вземат предвид вкусовете на голяма част от аудиторията” и се преориентира към леки, неангажиращи изпълнения, които се поднасят на публиката когато и където й е удобно.

Тази идея е залегнала в основата на плана, озаглавен „Създаване на оркестъра на 21-ви век”. Изпадналият в безпаричие оркестър планира да увеличи приходите от билети с по-разнообразни изпълнения на повече и по-нетрадиционни места. Започвайки още със следващия сезон, към серията симфонични концерти ще бъдат добавени и камерни ансамбли, квартети и квинтети, изпълнявани в църкви, общински културни центрове и театри в крайните квартали.

По-малките ансамбли означават по-малък брой изпълнители, като по този начин значитено ще бъдат намалени разхдоите за един концерт. Новият бизнес план запазва непокътнат 80-членния оркестър, като се противопоставя на предложението музикантите да работят със статут на самонаети лица.

„Оркестрите се развиват по същия начин както и футболните отбори – като работят заедно, в група.”, казва Джером Кърн, който стана съпредседател на настоятелството на филхармонията преди два месеца.

Тъй като музикантите ще участват в изпълнения извън концертната зала Бьотхер, миналата седмица гилдията се съгласи да приеме някои промени в своите вътрешни правила. Споразумението позволява на филхармонията да експериментира с концертите и да наема музиканти с по-голяма гъвкавост за изпълнения извън зала Бьотхер и това се отнася до 20% от работното им време.

„Все още не знаем как ще се отрази промяната, но музикантите се съгласиха да опитаме и да видим какво ще стане”, казва челистът Мат Суицър, който се включи в преговорите относно промените.

Като цяло, планът предвижда скромно увеличаване на бюджета на оркестъра от 12,7 милиона долара на 14 милиона долара през 2012-2015. Това увеличение съвпада с очакваните 2,2 милиона долара допълнителни приходи. Оркестрантите се надяват, че тези приходи ще дойдат от нови продукти като сериите камерни концерти, нов цикъл коцерти в четвъртък вечер, както и проекти в партньорство с общността.

Така например според Кърн оркестърът би могъл да работи заедно с бизнеса, за да разработи концерти, които компаниите биха могли да използват за развлечение на своите клиенти и служители, да предлага повече образователни програми по музика в училищата във време на свити бюджети за образование по изкуствата, както и да създаде програми по музикална терапия.

Въпреки че обещава да заздрави връзките с местните общности в Колорадо, планът не е лишен от рискове. Оркестри от цялата страна вече са опитали подобна тактика, но са срещнали съпротива от страна на редовни абонати, обикновено по-възрастни меценати, които предпочитат програмата да си остане такава, каквато е.

„Тези хора все още представляват най-редовната ни публика и определено не бихме искали да ги загубим.”, казва Джес Роузен, който оглавява базираната в Ню Йорк Лига на Американските Оркестри.

Но от друга страна, според него класическата музика вече не може да предлага универсални решения и оркестрите трябва да намерят начин да обслужват различни публики с разнообразни вкусове.

„Трудното е да се намери баланса.”, казва той.

Източник: The Denver Post

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини