Отидете към основна версия

6 792 5

Цирк Дьо Солей - триумф над невъзможното

  • цирк-
  • цирк дьо солей

Пищно, грандиозно и красиво шоу на ръба на риска и човешките възможности

Снимка. Стандарт

Красота, феерия и невероятни акробатики на ръба на човешките възможности – дори тези думи не стигат, за да се опише феноменалният „Цирк Дьо Солей”. Най-известната трупа в света от два дни спира дъха на малки и големи в столичната зала „Арена Армеец”, а днес са финалните й два спектакъла.

Уникалното представление „Saltimbanco” продължава два часа, редувайки изумяващи акробатични номера и грациозни композиции от човешки тела с жонгльори и клоунски забавления.

„Saltimbanco” в превод от италиански означава „да подскачаш на мястото си”. А за публиката – да не вярваш на очите си.

Грандиозното шоу на „Цирк Дьо Солей” не може да ви остави безучастни – със своята пищност, цветност и сложност.

В края на пъстрата сцена, приличаща на цвете, издигнати на едно ниво по-горе, стоят музикантите, осигуряващи перфектното озвучение на живия спектакъл.

А той изобилства от действие, защото постоянно на сцената изникват клоуни и акробати, въоръжени с целия атракцион на трупата - пищни костюми, маски, кресла, люлки, фенери.

След първоначалното заиграване на клоуните с публиката, последва пищно изпълнение на няколко дузини акробати, облечени от главата до петите в цветни костюми. Изкачвайки се ловко  по високи метални прътове, те буквално прескачаха между тях в невероятен синхрон.

По-късно над главите на хората от първите редове прелитаха две жени, които изпълняваха сложни номера само на една въжена люлка. Достатъчно дълго, красиво и изключително плавно, за да попита зрителят: „Гравитация ли?”.

Това са само два от уникалните номера на зрелищното шоу, надхвърлящо границите на цирковото изкуство. И стигащо твърде близо до ръба на риска. Да не говорим за жената, която превита през кръста и с крака във въздуха, се задържа само на гръкляна си.

„Цирк дьо Солей” е най-мащабното шоу от този бранш. Трупата пристигна у нас, водена от над 50 артиста с 15 тира оборудване, техника и над 25000 костюма.

Компанията е създадена през 1984 година и за първи път гостува у нас. В репертоара си има над 30 спектакъла.

Идеята на спектакъла „Saltimbanco” е да са пресъздаде животът в големите градове във всичките му многобройни форми. Това е първият и най-известен спектакъл на „Цирк дьо Солей”, като в него не са използвани животни за забавление на публиката.

За мнозина циркът е остаряло забавление. Но „Цирк Дьо Солей” просто не влиза в тази категория, защото е сложно и разграфено до секунда съчетание между цирк, театър, пантомима, еквилибристика.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини