Отидете към основна версия

4 333 11

Първанов: Редно беше в София да има паметник на полк. Борис Дрангов

  • борис дрангов-
  • полк. борис дрангов
Полк. Борис Дрангов

"Редно беше в София и именно във Военната академия да има един хубав паметник на полк. Дрангов, който да напомня за героизма и самоотвержеността му. Това каза в интервю за „Фокус“ президентът на Република България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов по повод годишнината от освещаването на паметника на полк. Борис Дрангов във Военна академия „Г. С. Раковски“.

По думите му полк. Борис Дрангов е един от онези български командири, които каквито и колкото дни и години да минават, трябва да остават за пример на българските войни. Според него зависи от нас самите дали хора като полк. Борис Дрангов ще останат безсмъртни.

„Той е направил необходимото. Саможертвал се е в истинския смисъл на думата с най-искрени патриотични чувства. От нас зависи дали ще поддържаме жив този спомен. Не просто спомена, защото е много важно това, което се знае за него като деец на революционното движение и като командир от Освободителните войни, да бъде предавано на обществото. То трябва да бъде предавано на младите хора, ако щете дори в учебниците по история“, изтъкна Първанов.

Той обърна внимание, че в последните години има много знаци, затова, че името на полк. Дрангов е в пантеона не само на Българската армия, но и на българската държава.

Видео: "Българска история"

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини