Отидете към основна версия

2 387 23

Готвят възстановка на концентрационния лагер в Белене

  • персин-
  • белене-
  • мемориал

Проектът за мемориален комплекс на остров Персин е готов

Идейният проект за мемориален комплекс на остров Персин край Белене е готов, съобщиха от Община Белене и фондация "Остров Белене".

Той предвижда възстановка на концентрационния лагер в Белене във вида му от 50-те години на миналия век. Комплексът ще бъде създаден в памет на жертвите на тоталитарния режим. Фондация "Остров Белене" издаде брошура, която на 48 страници подробно разказва с текст и снимки за проекта и съпътстващите културно-исторически обекти в Белене, обявена и банкова сметка за дарителите.
В момента на остров Персин е подредена постоянна изложба в памет на невинните жертви в бившия лагер. Тя е създадена от културен център "Евгений Босилков - Белене" по идея на отец Паоло Кортези, а броят на посетителите ѝ расте с всяка изминала година.

В изоставена сграда на бившия лагер и около нея са показани фототабла с документални разкази за бита на хората, които са били затворени там, подробности за създаването на това място за репресии и за първите въдворени в него, за храната и за гладуването на хората в лагера до неговото закриване. Таблата показват карцера, разказват за побоищата, за отделни обекти, за репресирани свещеници и български турци. На фотос се виждат останки от "първия период" от съществуването на лагера.
На мястото са поставени паметни плочи от бял мрамор. Всяка година на остров Персин Община Белене е организатор и домакин на национално поклонение в памет на жертвите на тоталитарния режим у нас.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.

Свързани новини