Отидете към основна версия

13 539 3

Храни, които ни предпазват от рак

  • храни-
  • рак-
  • предпазват

Зеленият чай и тиквените семки крият своите тайни ползи

Няма нищо по-ценно за здравето ни от спорта и правилното хранене. Изследователите от Калифорнийския университет определят като ефикасни в превенцията с рака следните храни:

1. Орехи – при редовна консумация намаляват значително риска от рак на гърдата. Ядките са богати на Омега-3 мастни киселини, които забавят развитието на раковите клетки или дори предотвратяват образуването им. За да имат ефект обаче е необходимо да се консумират 5 пъти седмично.

2. Червено грозде – богато на полифеноли. Полифенол е елаговата киселина, която в сравнение с другите феноли има 300 пъти по-силно предпазващо действие. Към защитната сила на полифенолите можем да прибавим и флавоноидите кверцетин и катехин (предпазват от рак на кожата и червата).

3. Тиквени семки – имат високо съдържание на каротиноиди, които, от своя страна, намаляват риска от рак на кожата, белите дробове, червата, пикочния мехур и гърдата.

4. Броколи – Учени от американския университет Йейл (Кънектикът) поставят зеленчука на едно от първите места в списъка на най-здравословните храни. Броколите са богати на фолиева киселина, витамин С и К и желязо.

5. Зелен чай – съдържа цинк, калций, калий, йод, мед и манган и е добър помощник на имунната система.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини