Last news in Fakti

5 Март, 2016 05:30 13 536 3

Храни, които ни предпазват от рак

  • храни-
  • рак-
  • предпазват

Зеленият чай и тиквените семки крият своите тайни ползи

Няма нищо по-ценно за здравето ни от спорта и правилното хранене. Изследователите от Калифорнийския университет определят като ефикасни в превенцията с рака следните храни:

1. Орехи – при редовна консумация намаляват значително риска от рак на гърдата. Ядките са богати на Омега-3 мастни киселини, които забавят развитието на раковите клетки или дори предотвратяват образуването им. За да имат ефект обаче е необходимо да се консумират 5 пъти седмично.

2. Червено грозде – богато на полифеноли. Полифенол е елаговата киселина, която в сравнение с другите феноли има 300 пъти по-силно предпазващо действие. Към защитната сила на полифенолите можем да прибавим и флавоноидите кверцетин и катехин (предпазват от рак на кожата и червата).

3. Тиквени семки – имат високо съдържание на каротиноиди, които, от своя страна, намаляват риска от рак на кожата, белите дробове, червата, пикочния мехур и гърдата.

4. Броколи – Учени от американския университет Йейл (Кънектикът) поставят зеленчука на едно от първите места в списъка на най-здравословните храни. Броколите са богати на фолиева киселина, витамин С и К и желязо.

5. Зелен чай – съдържа цинк, калций, калий, йод, мед и манган и е добър помощник на имунната система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 миседниш накура

    0 1 Отговор
    бахура също предпазва :)
  • 2 Естребовски

    0 1 Отговор
    И сутрешните краставици също.
  • 3 Кофата

    0 1 Отговор
    И вечерния бор в задния двор!