Отидете към основна версия

2 686 2

Почина лекарят присадил първото изкуствено сърце

  • дентън кули-
  • хирург-
  • сърце

През своята кариера Дентън Кули е оперирал около 100 хиляди човека

На 96-годишна възраст в САЩ почина легендарният кардиохирург Дентън Кули, съобщи ДПА. Той ще остане в историята на медицината като първият лекар присадил изкуствено сърце на човек.

Дентън Кули е роден на 22 август 1920 г. в Хюстън. През 1941-а завършва Тексаския университет в Остин със специалност зоология. Впоследствие получава и медицинско образование и започва да практикува.

През 1962 г. основава Институт по кардиология в родния щат Тексас. Седем години по-късно извършва и операцията на живота си, след като присажда изкуствено сърце на 47-годишния Хаскъл Карпу.

Устройството поддържа живота на пациента в продължение на 65 часа, след което на мъжа се трансплантира сърце от донор.

Според ДПА през своята кариера Кули е оперирал около 100 хиляди човека. Лекарят е автор и на редица революционни методи, които пременят завинаги кардиохирургията.

За своите заслуги към страната и света доктор Кули е удостоен с президентския Медал на свободатата – най-високата гражданска награда в САЩ.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Енергийните напитки са вредни за сърцето

    Енергийните напитки са задължително питие на всяка маса в нощните заведения, но са опасни за здравето, пише ДПА. Особено когато се комбинират с алкохо ...
    10.11.2016
    1 768
    0
  • Чесън и секс за здраво сърце 

    Редовен секс за здраво сърце, това препоръчва най-известният германски кардиолог в новата си книга. "Сексът е не просто кардио тренировка ...
    26.10.2016
    5 094
    2
  • Кафето предпазва сърцето?

    Кафето е едно от онези неща, които винаги са под микроскопа на общественото мнение. Имайки предвид, че то е една от най-търгуваните стоки по света, ни ...
    18.09.2016
    8 564
    0