Отидете към основна версия

7 934 40

Човешката цивилизация може да изчезне до 2050 г.

  • климат-
  • изчезване-
  • апокалипсис-
  • човечество-
  • армагедон-
  • край-
  • изчезване

Климатичните проблеми грозят човечеството от изчезване

Снимка: Shutterstock

Учени от Австралия предупреждават, че ако не бъдат обуздани климатичните промени, човечеството може да срещне изчезването си до 2050 година, пише в. "Метро".

Учени от Националния център за възстановяване на климата в Мелбърн са съставили доклад, според който, ако съвременното общество продължи да бъде зависимо от емисиите парникови газове, приблизително до 2050 година ще бъде премината критичната точка, след която няма връщане. Ще последва катастрофална серия от неконтролируеми събития, които ще доведат до масовата ни гибел.

По думите на авторите на доклада в момента човечеството се изправя пред най-голямата си криза, която ще се окаже много по-сложна, отколкото си мислим. Ако не променим начина си на живот, ще настъпи екологичен колапс. С него ще дойдат болестни пандемии, горещи вълни с летален изход и накрая - атомна война. Дори и да се постигнат целите на Парижката конференция за задържането на климатичното затопляне до 2 градуса по Целзий до края на века, положителните резултати могат да се окажат незначителни.

Политиците продължават да хранят неоправдани надежди, тъй като нелинейните промени в глобалната околна среда неминуемо ще доведат до мащабни нелинейни събития в обществото. Ако това се случи, държавите ще бъдат сложени на колене пред непосилните предизвикателства и от пандемиите. Вътрешната спойка на нациите ще се пропука под тежестта на събитията - ръста на миграцията, кризата в земеделието и ограничения достъп до питейна вода.

Потъването на обширни крайбрежни зони ще промени регионалната и националната идентичност на много народи. В тази обстановка въоръжените конфликти за ресурси ще започнат да назряват все повече и повече, което ще доведе и до нещо толкова екстремно като ядрен конфликт. Според австралийските учени съвременното общество е тотално неподготвено за предизвикателствата, свързани с климатичните промени, чукащи на вратата.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Екстремни температури ще има на Земята

    Затоплянето на климата ще доведе до това още до края на този век на големи части от планетата да бъдат наблюдавани екстремни температури, съобщи телев ...
    18.06.2019
    3 942
    6