Отидете към основна версия

4 781 26

Паника: Десетки австралийски видове изчезват завинаги

  • австралия-
  • видове-
  • изчезване-
  • природозащитници-
  • застрашени-
  • застрашени видове

Има вероятност някои области да изгорят отново в бъдеще и да загубим създания като коалите

Снимки: EPA/БГНЕС

Паниката сред природозащитниците продължава да расте, защото много от тях смятат, че ужасяващите пожари, които вилнеятна територията на Австралия са довели до пълното изчезване на най-малко 13 вида.

Сред съществата, обречени на гибел, са един от двата вида дребни отровни жаби коробуре, които се срещат само в определен район на Нов Южен Уелс, регентската медоядна птица (Anthochaera phrygia) от Сините планини и западният земен папагал от Кейп Арид в Западна Австралия.

Други, които са силно застрашени да изчезнат завинаги от лицето на земята са източния земен папагал, за който се смята, че е загубил цялото си местообитание във Виктория, и критично застрашените торбести мишки от острова на кенгуруто (Sminthopsis aitkeni).

Всички тези видове бяха критично застрашени от изчезване още преди разразяването на пожарите.

Проф. Сара Леге от Националия университет на Австралия предупреди, че бъдещето за много видове изглежда много мрачно.

Смята се, че пожарите са особено пагубни за видовете, които не могат да летят, за да избягат от кошмарните пламъци, опустошили голяма част от Австралия.

Екологът от университета в Сидни Крис Дикман изчисли, че при смъртоносните пожари, които са унищожили почти 11 хектара в цялата страна, са убити повече от милиард животни.

На своя уебсайт WWF пусна изявление, в което се казва:

„Катастрофалните мегапожари, които обхващат страната, значително изострят кризата с изчезването на видовете, пред която вече сме изправени. Това е само началото."

В понеделник правителството обяви, че дава 50 милиона долара за подпомагане на спасяването и защитата на дивата природа, засегната от кризата, а природозащитните групи и пуснаха списък на видовете, за които са особено загрижени.

„Това е само върхът на айсберга“, казва Джеймс Трезис, политически анализатор от Австралийската фондация за опазване на дивата природа.

„Броят на видовете и екосистемите, които са били силно засегнати от пожарите, е огромен, особено когато се разделят на по-малко известни видове влечуги, земноводни и безгръбначни.“

Съществуват сериозни опасения и за емблематичната за страната коала, след като видът е загубил местообитанията си в в Нов Южен Уелс след пожарите, преминали през ключови места за местообитанията на коалите, като Порт Маквари.

Ще отнеме доста време, преди евкалиптовите гори да се съживят и отново да са годни за обитаване. На екосистемите ще им отнеме години, дори десетилетия преди да се възстановят, смятат учените.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини