Отидете към основна версия

21 982 20

Парче найлон се развява на Марс?

  • curiosity-
  • nasa-
  • марс-
  • полиетилен-
  • найлон

Тайнственият обект на повърхността на Марс, който озадачи апарата Curiosity и за няколко дни дори спря работата му по събиране на образци от тамошната почва, е част от материал, откъснал се от самия марсоход, смятат експертите от NASA, които изучават фотоси на предмета, съобщи Newsru. Той обаче все още не е изследван в лабораторни условия. Самите проби от почвата също изненадват учените на Земята, тъй като съставът на камъните се оказва като този на Хавайските острови.

Самите увеличения на снимките, заради които проучването на почвата временно спря, показват, че забелязаният блестящ обект до един от „ръкавите“ на марсохода е парче полиетилен, приличащо на опаковъчен материал. Размерът му не надвишава 1,3 см, съобщават от NASA. Вероятно, смятат специалистите, това е част от кабела, по който марсоходът се спуска на повърхността на Червената планета – част от прозрачната му обвивка може да се е откъснала. Но засега това сасамо предположения, така че любителите на научната фантастика могат да продължат да вярват в извънземния произход на открития найлон.

Обстоятелствата около Curiosity веднъж вече дадоха повод да се говори за „марсианци“. Марсоходът беше запечатал голям странен обект над хоризонта, но огромната „пирамида“ на няколко километра от него се оказа само стълб прах, вдигнат от двигателя на спускаемия апарат, осигуряващ на Curiosity плавно спускане.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини