Last news in Fakti

27 Октомври, 2012 14:56 1 662 4

Баумгартнер: Спасете Земята, вместо да прахосвате пари за Марс

  • космоса-
  • марс-
  • феликс баумгартнер
Баумгартнер: Спасете Земята, вместо да прахосвате пари за Марс - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В първото си голямо интервю след паметния скок от ръба на Космоса, с който преодоля звуковата бариера, австрийският авантюрист Феликс Баумгартнер заяви, че мисите до Марс са само пилеене на пари. Пред британския вестник „Дейли телеграф“ той призова американското правителство да пренасочи средства за проекти, свързани с опазването на околната среда на Земята, вместо да търси живот на Червената планета.

„Мнозина говорят за кацане на Марс, защото то щяло да ни помогне да научим повече за нашата планета. Това е безсмислено - ние вече знаем достатъчно за Земята, която е много крехка, но въпреки това продължаваме да се отнасяме лошо с нея“, заяви той.

Според Баумгартнер е по-добре всички тези пари вместо за Марс да се изхарчат в изследвания за Земята. „Не можете да изпратите хора на Марс – просто е твърде далеч. И малкото знания, които придобиваме за Марс, ми се струват безсмислени“, смята австрийският парашутист.

По-рано през годината НАСА изпрати на Червената планета марсохода Curiosity. Апаратът ще изследва повърхността повече от 10 години, което ще струва около 2,5 милиарда долара.

„Това са пари от данъци – изтъкна 43-годишният Баумгартнер. - Хората би трябвало да решат дали те да се похарчат за пътешествие до Марс. Мисля, че обикновеният човек е здраво стъпил на земята и би предпочел тези средства да се инвестират в нещо, което наистина има смисъл, каквото със сигурност е спасяването на нашата планета“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай кольо

    2 0 Отговор
    Има логика в изказването му.
  • 2 Кофти

    1 1 Отговор
    Е то пък щото милионите за неговия скок хич не са прахосване... .аси наглото.

    Коментиран от #4

  • 3 Веско

    2 0 Отговор
    Да ве, ама за Марс са предвидени МИЛИАРДИ...
  • 4 Станислав Маринов

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кофти":

    Парите за неговия скок,не са от данъкоплатеца,а са от Redbull !