Отидете към основна версия

1 136 14

След дисквалификацията: Нидерландия обмисля участието си в "Евровизия"

  • евровизия-
  • нидерландия-
  • дисквалификация

Клайн беше спрян от участие във финала заради "инцидент", при който се твърди, че е отправил вербални заплахи към служителка на продукцията

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Нидерландската телевизионна компания "Авротрос" (Avrotros) "обмисля" участието на страната в песенния конкурс "Евровизия", след като тазгодишният ѝ представител Йост Клайн беше дисквалифициран преди финала, предаде ДПА.

Организаторите на форума, който през май беше проведен в шведския град Малмьо, водят разследване и са назначили независим експерт, който да направи оценка на музикалното състезания.

Клайн беше спрян от участие във финала с песента Europapa от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) заради "инцидент", при който се твърди, че е отправил вербални заплахи към служителка на продукцията.

"Песенният конкурс "Евровизия" е създаден, за да свързва страни и народи чрез музиката и да насърчава взаимното братство. Това трябва да бъде отправна точка за организаторите и всички участващи", казват от "Авротрос" в разпространено изявление, цитирано от ДПА. "Докато "Авротрос" не се увери, че ще бъдат направени структурни промени, за да се върнат изпълнителите и тяхното музикално послание в центъра, ще продължим да обмисляме участието си в песенния конкурс".

Телевизионната компания заяви, че "все още (вярва), че дисквалификацията" на Йост Клайн "е била ненужна и непропорционална", след като шведската полиция е разследвала инцидента.

От "Авротрос" казват, че ще "сътрудничат" на проверката на EBU, но смятат, че "е необходимо по-широко, по-задълбочено и наистина независимо разследване, за да се решат структурните проблеми", отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Тазгоднишият конкурс беше спечелен от представителя на Швейцария Немо с песента The Code и през 2025 г. форумът ще се проведе в страната му.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини