Отидете към основна версия

4 740 16

Небивалата бежанска криза заплашва устоите на Европейския съюз

  • бежанци-
  • небивала-
  • криза-
  • заплашва-
  • устоите-
  • ес

Броят на търсещите убежище и у нас расте стремително

Снимки: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От няколко дни бежанска вълна залива Македония и Сърбия. Само вчера, 24 август, 8000 мигранти влязаха от Македония в Сърбия. Потокът заобикаля България, която, в разпространяван в интернет „Наръчник на кандидат-бежанеца”, е на първо място в своебразен „черен списък“. Там пише, че в България има нечовешки условия за живот, българският народ е расистки настроен към арабите, а и икономически ситуацията е лоша. Вероятно за първи път, това че сме бедната страна в Европа, носи някакви позитиви, макар и институциите да твърдят, че по-малкият брой бежанци у нас е заради добрата охрана на границата.

Все повече става ясно, че Европа е изправена пред изключително голям проблем, който не може да бъде решен лесно и изисква усилията на всички. Ясно е, че няма как да бъдат приети хилядите желаещи, сред които има както бягащи от войни и насилие, така и икономически емигранти, които търсят по добър живот. Това обаче несъмнено застрашава принципа на солидарността, който е в основата на Европейския съюз.

Какво е положението в България

Отчитаме увеличение на бежанския поток над 2,2 пъти спрямо същия период на предходната година и тенденцията е в посока нарастване.

Това съобщи за Факти.бг председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков. Той уточни и цифрите към момента: „През януари в центровете на ДАБ бяха настанени 1070 човека, потърсили закрила. За месец юли бройката на хора подали молби вече е 1869. Това показва и графиката, която расте стремглаво нагоре.“

Близо 10 000 души са поискали убежище у нас от началото на 2015 г. От тях 42% са получили статут – 3222-ма души са получили бежански, а 538 хуманитарен статут, сочат данните на Агенцията.

Никола Казаков допълни, че капацитетът на ДАБ за настаняване в момента е 5130 места, като има условия да бъде разширен с още 1000 легла, за които има оборудване. В момента 3454 души са настанени в териториалните поделения на Агенцията.

Отделно подписахме в края на месец май споразумение с Европейската комисия за 4,2 млн. евро по т.нар. План за спешни мерки, което ще даде възможност да осигурим един подвижен модул за 400 човека с всички необходими условия за живот. С тези европейски средства ще назначим за период от 1 година допълнително до 100 души – интервюисти, регистратори и настанители. Очакваме по този начин да ускорим още повече процедурата по разглеждане на молбите за закрила и така да освобождаваме капацитет за настаняване“, посочи Казаков.

Кои търсят убежище у нас

По отношение на националността на търсещите убежище у нас 44% от бежанците в центровете за настаняване на ДАБ са от Сирия, 24% са от Афганистан, 23% от Ирак и 4% от Пакистан.

В транзитния център в Пъстрогор са настанени 251 лица потърсили закрила, съобщи за Факти.бг директорът на центъра Спасимир Петров. По думите му, в момента капацитетът е запълнен на 78%. Той посочи, че разполагат с достатъчно медицински персонал и че от 1 септември още 10 преводачи ще бъдат назначени. Петров благодари на редица неправителствени организации и най-вече на Каритас и Българския червен кръст, които оказват безценна помощ при грижите за бежанците.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини