Отидете към основна версия

2 004 6

Турция пази своя периметър на действие

  • турция-
  • периметър-
  • действие

Районът, в който е свален руският изтребител е контролиран от сирийските туркмени, които са в близки отношения с Анкара

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Смятам, че свалянето на руския самолет е по-скоро една заявка на Турция, че тя е една велика военна сила и ще пази своя периметър на действие. Това заяви пред БНР Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

Така както Русия гледа на бившите съветски републики като своя близка чужбина, така и Турция гледа на Сирия като на своя близка чужбина.

Фактът, че Русия нанася въздушни удари по всички опозиционни групировки в Сирия провокира турската страна. Районът, в който е свален руският изтребител е контролиран от сирийските туркмени, които са в близки отношения с Анкара, коментира още Димитров:

Практически Русия е във война с тези бунтовнически туркменски групировки, които живеят в северната част на Сирия, близо до границата с Турция.

Можем да си представим, че Сирия е турската Украйна. А районите населени с туркмени са турските Крим и Донбас, където Турция смята, че живеят сънародници и тя е длъжна да ги защитава. 

Според Димитров след този инцидент Русия ще покаже още по-голяма твърдост и решимост да продължи бомбардировките и няма намерение да се оттегли от Сирия.

Но също така смятам, че след  като НАТО единодушно застана зад Турция , става все по-малко вероятно да има някаква съвместна операция на Турция, западните сили и Русия в Сирия, тъй като те просто имат различни противници, които бомбардират.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини