Отидете към основна версия

10 639 16

Нож в гърба за бизнес от $44 млрд. между Русия и Турция

  • су-24-
  • сирия-
  • русия-
  • турция-
  • бизнес
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във вторник сутринта турски изтребители свалиха руски щурмови бомбардировач Су-24 над небето на Сирия. НАТО се събра на спешна среща по искане на Анкара. Руският президент Владимир Путин определи инцидента като удар в гърба, нанесен от съучастници на терористите.

Руските икономисти смятат, че инцидентът може не само да постави кръст на плановете за разширяване на двустранната търговия между Русия и Турция, но може да доведе до разрив в икономическите връзки.

Владимир Путин заплаши, че свалянето на руския самолет ще има трагични последствия за руско-турските отношения.

Енергетиката доминира в двустранните отношения.

След Германия Турция е вторият по големина пазар за „Газпром“. През 2014 г. Русия е доставила 27,3 млрд. куб.м. в Турция, покривайки около 60% от нейните потребности. Синьото гориво се доставя чрез Украйна и газопровода „Син поток“ по дъното на Черно море, припомня РБК.

През миналия декември Владимир Путин при посещението си в Анкара лансиара изграждането на Турски поток като алтернатива на Южен поток, който беше блокиран от Европейския съюз. Първоначалните прогнози бяха, че през „Турски поток“ ще се пренасят 63 млрд. куб. м в годишно, но през лятото на 2015 г. мощността му беше намалена два пъти, отбелязва Блумбърг.

Строителството на енергийното трасе все още не е започнало. То се заплете допълнително след като Кремъл на 30 септември предприе военна кампания в Сирия на страната на президента Башар Асад.

Руската компания „Лукойл“ е един от големите играчи на местния пазар. През 2008 г. компанията купи за $555 млн. верига от 600 бензиностанции. Чрез тях „Лукойл“ контролира около 7% от пазара.

Големи инвестиции в Турция притежава и енергийната компания „Интер РАО“. Тя през 2012 г. за $67,5 млн. купи 90% от акциите на газовата електростанция Trakya Elektrik, а година по-късно изкупи и останалите 10%. Дъщерната компания на „Росатом“ - „Атомстройекспорт“ още през 2010 г. сключи с Анкара договор за строежа на атомната централа „Аккую“ за $20 млрд. Централата ще е с 4 реактора с мощност 1200 мегавата.

Туризъм: Руснаците обичат да летуват в Турция

След германците руснаците са втори по големина туристически поток, който избира Турция за своите ваканции, обобщава TUI.

През 2014 г. страната е посетена от 5,4 млн. германци, а от началото на годината 4,4 млн. срещу 3,3 млн. руснаци за същия период. За миналата 2014 г. близо 4,5 млн. руснаци са посетили Турция. За този период те са изхарчили близо $3,5 млрд. и $2,3 млрд. за тази година.

В Крим е много по-добре да се почива отколкото в чужбина, заяви президентът на ВТБ Андрей Костин. 

Експертите припомнят, че Анкара трябва да търси бързо нормализиране на отношенията с Кремъл, иначе рискува да загуби сериозен източник на приходи в хазната. Турция отчита и спад на средствата, които туристите харчат при своя престой. През изминала година чуждестранният турист е похарчил средно $775 срещу едва $709 за деветмесичието на тази година. Задълбочаване на кризата ще удари по бизнеса на местните компании като Coral Travel, Sunmar, „Пегас Туристик“, Anex Tour, Brisco и други. Tez Tour също обяви, че спира да праща туристи в Турция. Все още няма информация каква ще е политиката на TUI и Thomas Cook.

От Сбербанк до Дерипаска

Турция е важен пазар не само за „Газпром“ и туроператорите. Той е стратегически и за Сбербанк, която още през 2012 г. за $3,5 млрд. купи 100% от турската DenizBank.

В момента DenizBank влиза в десетката на най-големите банки в Турция със своите 700 офиса в страната и чужбина, брои Ройтерс.

От 2011 г. в Турция работи и „Яндекс“. Това беше първата експанзия на компанията извънпределите на някогошния СССР. През 2015 г. „Яндекс“ сключи спонсорски договор с футболния клуб „Фенербахче“ за три години. Компанията държи пазарен дял от 7% като разчита на продуктите „Яндекс карти“ и „Яндекс задръствания“.

На местния телекомуникационен пазар присъства и Alfa Telecom Turkey Ltd., която притежава 13,22% в от мобилния оператор Turkcell и дори планира да увеличи своя дял двойно.

Групата ГАЗ на Олег Дерипаска заедни с Mersa Otomotiv от октомври 2014 г. сглобява в Турция „ГАЗель Next“.

Магнитогорският металургичен комбинат на Виктор Рашников от 2011 г. откри в Турция завод за $2 млрд.

Кремъл и Анкара въртят и военни сделки

До свалянето на рускяи Су-24 Русия доставя на Турция противотанкови ракетни комплекси „Корнет-Е“, хеликоптери Ми-17, бронетранспортьори и други. Анкара проява интерес и към ПВО комплекса „Антей-2500“.

Зад бизнес от $44 млрд. Русия и Турция ще намерят общи точки за нормализиране на отношенията, убедени са анализатори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини