26 Ноември, 2015 07:45 10 606 16

Нож в гърба за бизнес от $44 млрд. между Русия и Турция

  • су-24-
  • сирия-
  • русия-
  • турция-
  • бизнес
Нож в гърба за бизнес от $44 млрд. между Русия и Турция - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във вторник сутринта турски изтребители свалиха руски щурмови бомбардировач Су-24 над небето на Сирия. НАТО се събра на спешна среща по искане на Анкара. Руският президент Владимир Путин определи инцидента като удар в гърба, нанесен от съучастници на терористите.

Руските икономисти смятат, че инцидентът може не само да постави кръст на плановете за разширяване на двустранната търговия между Русия и Турция, но може да доведе до разрив в икономическите връзки.

Владимир Путин заплаши, че свалянето на руския самолет ще има трагични последствия за руско-турските отношения.

Енергетиката доминира в двустранните отношения.

След Германия Турция е вторият по големина пазар за „Газпром“. През 2014 г. Русия е доставила 27,3 млрд. куб.м. в Турция, покривайки около 60% от нейните потребности. Синьото гориво се доставя чрез Украйна и газопровода „Син поток“ по дъното на Черно море, припомня РБК.

През миналия декември Владимир Путин при посещението си в Анкара лансиара изграждането на Турски поток като алтернатива на Южен поток, който беше блокиран от Европейския съюз. Първоначалните прогнози бяха, че през „Турски поток“ ще се пренасят 63 млрд. куб. м в годишно, но през лятото на 2015 г. мощността му беше намалена два пъти, отбелязва Блумбърг.

Строителството на енергийното трасе все още не е започнало. То се заплете допълнително след като Кремъл на 30 септември предприе военна кампания в Сирия на страната на президента Башар Асад.

Руската компания „Лукойл“ е един от големите играчи на местния пазар. През 2008 г. компанията купи за $555 млн. верига от 600 бензиностанции. Чрез тях „Лукойл“ контролира около 7% от пазара.

Големи инвестиции в Турция притежава и енергийната компания „Интер РАО“. Тя през 2012 г. за $67,5 млн. купи 90% от акциите на газовата електростанция Trakya Elektrik, а година по-късно изкупи и останалите 10%. Дъщерната компания на „Росатом“ - „Атомстройекспорт“ още през 2010 г. сключи с Анкара договор за строежа на атомната централа „Аккую“ за $20 млрд. Централата ще е с 4 реактора с мощност 1200 мегавата.

Туризъм: Руснаците обичат да летуват в Турция

След германците руснаците са втори по големина туристически поток, който избира Турция за своите ваканции, обобщава TUI.

През 2014 г. страната е посетена от 5,4 млн. германци, а от началото на годината 4,4 млн. срещу 3,3 млн. руснаци за същия период. За миналата 2014 г. близо 4,5 млн. руснаци са посетили Турция. За този период те са изхарчили близо $3,5 млрд. и $2,3 млрд. за тази година.

В Крим е много по-добре да се почива отколкото в чужбина, заяви президентът на ВТБ Андрей Костин. 

Експертите припомнят, че Анкара трябва да търси бързо нормализиране на отношенията с Кремъл, иначе рискува да загуби сериозен източник на приходи в хазната. Турция отчита и спад на средствата, които туристите харчат при своя престой. През изминала година чуждестранният турист е похарчил средно $775 срещу едва $709 за деветмесичието на тази година. Задълбочаване на кризата ще удари по бизнеса на местните компании като Coral Travel, Sunmar, „Пегас Туристик“, Anex Tour, Brisco и други. Tez Tour също обяви, че спира да праща туристи в Турция. Все още няма информация каква ще е политиката на TUI и Thomas Cook.

От Сбербанк до Дерипаска

Турция е важен пазар не само за „Газпром“ и туроператорите. Той е стратегически и за Сбербанк, която още през 2012 г. за $3,5 млрд. купи 100% от турската DenizBank.

В момента DenizBank влиза в десетката на най-големите банки в Турция със своите 700 офиса в страната и чужбина, брои Ройтерс.

От 2011 г. в Турция работи и „Яндекс“. Това беше първата експанзия на компанията извънпределите на някогошния СССР. През 2015 г. „Яндекс“ сключи спонсорски договор с футболния клуб „Фенербахче“ за три години. Компанията държи пазарен дял от 7% като разчита на продуктите „Яндекс карти“ и „Яндекс задръствания“.

На местния телекомуникационен пазар присъства и Alfa Telecom Turkey Ltd., която притежава 13,22% в от мобилния оператор Turkcell и дори планира да увеличи своя дял двойно.

Групата ГАЗ на Олег Дерипаска заедни с Mersa Otomotiv от октомври 2014 г. сглобява в Турция „ГАЗель Next“.

Магнитогорският металургичен комбинат на Виктор Рашников от 2011 г. откри в Турция завод за $2 млрд.

Кремъл и Анкара въртят и военни сделки

До свалянето на рускяи Су-24 Русия доставя на Турция противотанкови ракетни комплекси „Корнет-Е“, хеликоптери Ми-17, бронетранспортьори и други. Анкара проява интерес и към ПВО комплекса „Антей-2500“.

Зад бизнес от $44 млрд. Русия и Турция ще намерят общи точки за нормализиране на отношенията, убедени са анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    3 2 Отговор
    Абе бизнес бизнес, ама и двете страни имат и други интереси, тъй че в крайна сметка може и да стане нещо по-сериозно. Руснаците са по-силно във военно отношение, освен това нямат какво толкова да губят и ако турчулята почнат много да се ебават с тях направо ще ги изпържат, и пак ще си налагат бизнеса на тяхна територия.
  • 2 jp power

    5 0 Отговор
    От статията се разбра, че Русия предимно внася пари и военна техника, и от двете има в изобилие, пука и за турция. Сега изчаква световната реакция и послеее бам. Всички ще обвинят Русия в малодушие ако не срази по някакъв начин трчалята.
  • 3 гост

    0 5 Отговор
    Бре голям рев за Турция, а никой не споменава, че Русия, която се издържа само от нефт и газ е изолирана отвсякъде, ако и си отрежат пътя към Турция, тогава какво?
  • 4 Vasik Atanasova

    6 0 Отговор
    СПРЕТЕ НОВИНИТЕ НА ТУРСКИ И ТУРСКИТЕ ФИЛМИ
    НЕ ПРОМИВАЙТЕ МОЗЪЦИТЕ НА ДЕЦАТА НИ
  • 5 раптор

    1 0 Отговор
    После никой да не обвинява Путин, че защитава Сирия от чист меркантилизъм! В самото начало на него и неговите анализатори е било пределно ясно, че са възможни много икономически негативи! Същото е и с Украйна! Русия никога не е гонила меркантилни цели! Но не се радвайте предварително(русофобите) - пак ще сме най-богатата свободна държава на планетата!
  • 6 РУСИЯ

    3 0 Отговор
    от кого е изоринана бе;;;Май само от твоя мозък,ако въобще го имаш....Не виждаш ли,че Руснаците постоянно пълнят световните зимни и летни курорти..Там гледат на живо Формула 1, имаха Олимпияда, следва Световното по Футбол, Москва е един от най–скъпите градове в света....И средната заплата е над 1000 Евро...Върви да си доиш овцата и повече не се появявай в Интернет...Той е за грамотни хора

    Коментиран от #10

  • 7 СМЪРТ ЗА РУСИЯ

    0 3 Отговор
    Русофили сейте омраза в турците, сейте омраза в циганите И ПАК НЯМА ДА РАЗПАДНЕТЕ БЪЛГАРИЯ защото САЩ са с нас и винаги ще бъдат с нас !
    Заслужавате да висите одрани и полуживи по дърветата, а не да пишете по американското изобретение интернет.

    Коментиран от #8

  • 8 само напред

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "СМЪРТ ЗА РУСИЯ":

    ТЕРОРИСТИТЕ, КОИТО ЛИБЕРАСТО-РУСОФОБИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЗАЩИТАВАТ, БУКВАЛНО СА СЕ ГАВРЕЛИ С ТРУПА НА РУСКИЯ ПИЛОТ.
    ПОЖЕЛАВАМ НА ТЕЗИ, КОИТО ЗЛОРАДСТВАТ ЗА СМЪРТТА НА ПИЛОТА, ДА УМРАТ ПО СЪЩИЯ НАЧИН !
    КЪМ РУСОФОБСКАТА ...., КОИТО ТУК МАЛКО ОЦЕЛЯВАТ: ТОЗИ ГЕРОЙ СИ ДАДЕ ЖИВОТА И ЗА ВАС ВКЛЮЧИТЕЛНО!
  • 9 данчо

    0 2 Отговор
    Какво бихте направили вие ако някой влезе във вашия дом нощем както спите със семейството си.каква реакция бихте направили ще продължите да спите ли.За това са границите да се спазват.А не да на мачкат да се съвземат големците.
  • 10 САЩ

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "РУСИЯ":

    "Москва е един от най–скъпите градове в света....И средната заплата е над 1000 Евро."
    ХА ХА ХА ХА ХА ДОБРЕ ПИЧ ЕМИГРИРАЙ В МОСКВА!!!
  • 11 Манчо

    1 0 Отговор
    Данчо,

    А ако само влезе за 10 секунди и излезе без да ти направи нищо, ти ще го убиеш нали
  • 12 СС23

    2 0 Отговор
    След около две седмици и Руснаците ще им свалят 2 изтребителя ей така без да искат! Хубавото е че вече знаят че и от Турците тябва да се пазят! Фесовете са най вярното куче на сащ и отдавна лижат американски г.зове! А Москва не вярва на сълзи!!!

    Коментиран от #13

  • 13 Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "СС23":

    Не говори глупости наизауст бе, първо ограмотяване, после скимтене по форумите!

    Отношенията между Турция и САЩ са в колабс откакто оня фес, ердоганя, си повярва. Турчоляка се опитва да води собствена политика, която се диктува от Суадитска Арабия, която е основния инвеститор в Турция и с чиито пари Турция в момента се ислямизира!
  • 14 мемфис

    0 0 Отговор
    Алкохолиците убиха 300 човека без никаква причина, ей така за удоволствие на вогда, а сега уреваха орталъка!
    При това нагло нарушаване държавните граници на всички съседни държави вкл. и нашата.
    Браво на турците,не са като нас мижитурки.

    Коментиран от #16

  • 15 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    на руснаците не им останаха съседи дето да са в нормални отношения с тях.единствено турците не бяха скарани с путин,но той като виртуоз успя и там :)!и продължава!!!трябвало да му се извинят след като неговата авиация постоянно нарушаваше турското въздушно пространство????!!!!преди години руснаците безпардонно свалиха кореиски пътнически самолет за същото ,а сега реват ,че били ударени в гръб :))!!!
  • 16 наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "мемфис":

    Колко кюрди уби ислямиста Ердоган?Стига сте бълвали глупости.На всеки нормален човек е ясно че там няма демокрация.Всеки инакомислещ се обявява за враг на държавата.В случая феса толкова си повярва,че помисли,че може да сваля самолети без последствия.
    Сега самолетите му не летят защото го е страх и с право.
    За България е добре Турция да си има проблеми,дали са с Русия или с някой друг няма значени.А най добре да махат Ердоган и Турция да си тръгва пак по пътя на светската държава.