Отидете към основна версия

9 620 36

Референдумът - Глас народен - глас Божи

  • референдумът-
  • глас народен-
  • глас божи-
  • мажоритарен вот-
  • референдум-
  • иво сиромахов

Мажоритарната система ще донесе на обществото истинско представителство в парламента, заяви Иво Сиромахов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мажоритарната система ще донесе на обществото истинско представителство в парламента. Това заяви за Факти.бг сценаристът от „Шоуто на Слави“ Иво Сиромахов.

По думите му, Референдумът за промяна на политическата система, организиран от Инициативен комитет от „Шоуто на Слави“, трябва да се проведе, защото е подкрепен от 15 процента от хората, които гласуват на избори. „Глас народен – глас Божи.“, отсече Сиромахов. Той заяви още, че не очакват спънки за провеждането на референдума, тъй като „законът е спазен във всичките му детайли“.

Г-н Сиромахов, защо Референдумът за промяна на политическата система, организиран от Инициативен комитет от „Шоуто на Слави“, трябва да се проведе?

Защото за него са гласували 673 481 български граждани. Това е повече от 15 процента от хората, които гласуват на избори. Глас народен – глас Божи.

Очаквате ли да има спънки за провеждането на референдума?

Не би трябвало. Законът е спазен във всичките му детайли, така че няма никаква основателна причина за “спънки”, както ги наричате.

Ще бъдат ли премахнати въпросите за намаляване на броя на депутатите на 120 и електронното гласуване? От ръководството на ГЕРБ заявиха, че Народното събрание няма право да прекроява парламента и на тази база въпросът с броя на депутатите трябва да отпадне, като те ще отправят запитване до Конституционния съд. По отношение на електронното гласуване пък парламентът вече се е бил произнесъл при референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев.

От ръководството на ГЕРБ могат да говорят, каквото си искат, но нека бъдат така добри да спазват законите. Нека Конституционният съд да се произнесе за намаляването на броя на депутатите. А за електронното гласуване парламентът не се е произнесъл. В избирателния закон промени засега няма.

Какво ще се промени с въвеждането на мажоритарният вот? Какво ще донесе мажоритарната система на политическите партии и обществото?

На политическите партии ще донесе болка и мъка. На обществото ще донесе истинско представителство в парламента.

Трябва ли избирателят да отзовава своите депутати и защо?

Би било много хубаво. В крайна сметка депутатът не е пратен в парламента от Господ. Гражданите, които са го назначили би трябвало да имат и правото да го уволняват.

Трябва ли да се въведе задължителното гласуване?

Зная, че за много хора думата “задължително” е стряскаща. Но за неразвити демокрации като българската задължителното гласуване е добра мярка. То ще ограничи силата на купения вот. Ако сега с купени гласове в парламента влизат 30-40 депутати, то при задължително и електронно гласуване, с купени гласове ще могат да влизат не повече от двама-трима.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини