Отидете към основна версия

4 048 10

Военните игри на Москва

  • су-24-
  • военните-
  • игри-
  • москва

Путин съобщава на Обама и на НАТО, че Русия вече не се задоволява със статута на „регионална сила“

Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не за първи път след Кубинската криза руските и американските военни самолети и кораби се доближават толкова близо един до друг както сега в Балтийско море, пише авторитетният в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. В миналото и американските пилоти показваха на руснаците колко бързо и ниско могат да летят.

Но зад военните игри на Москва не се крие само военен мачизъм, но и политическа сметка, коментира Бертолд Колер, издател на в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ (на снимката). С патрулирането на бомбардировачи над Атлантика, както и с операцията в Сирия, Путин съобщава на Обама и на НАТО, че Русия вече не се задоволява със статута на „регионална сила“. Руските финтове в Балтийско море казват на американците: Това е нашето езеро. Тези предадени в дозвукова скорост сигнали не са съвсем безопасни.

Даже и в това има скрито послание, а именно – Путин взема предвид опасността от сблъсък, за да демонстрира своята власт и амбиции. В отговор НАТО трябва да прояви благоразумие. Но по никакъв начин Путин не трябва да остава с впечатление, че неговото дрънкане на оръжие заставя Запада да скърца със зъби.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини