Отидете към основна версия

7 562 32

Полицаите ще бранят заплатите си

  • мвр-
  • заплати-
  • синдикат

Запазва се размерът на обезщетението при пенсиониране на държавните служители в МВР

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Осигуряването на финанси за увеличаване на пенсии не бива да става за сметка на бъдещите пенсионери от МВР. Това заяви за Факти.бг председателят на Синдикалната федерация на полицейските служители Валентин Попов. Една от идеите за събиране на повече приходи в хазната е стажът за ранно пенсиониране да се увеличи от 25 на 27 години в МО и МВР, а друга е за намаляване на заплатите, които получават някои служители на реда при пенсиониране.

Ако бъдат орязани наши социални придобивки, ние ще реагираме с всички методи и средства, които ни позволява законът като синдикална организация“, отговори Попов за евентуални полицейски протести.

Редовите полицаи, които са на улицата, ще получат 20 заплати, когато напуснат МВР, докато за другите ще останат 10 работни заплати, когато напуснат. За ДАНС вместо 20, ще се дават 15 заплати, заяви днес финансовият министър Симеон Дянков.

Става дума за някакви намерения, обявени от премиера и други членове на кабинета. Всичко, което предприемаме, е изцяло превантивно“, допълни Попов, според когото непосредствено засегнатите от намалението биха били хиляди. Мерките на синдиката ще станат ясни след окончателното решение на правителството.

Попов е на мнение, че предложенията може да претърпят обрат.

И допълни: „Ако Министерският съвет предприеме мерки за каквото и да е орязване на наши социални придобивки, ние ще отговорим с искане на 15% увеличение на заплатите“, заяви Попов.

Силно се надявам, че това няма да се случи. Това не са привилегии, както често се тиражира, а са наши човешки права като работещи за държавата в една по-особена ситуация“, категоричен е той.

Последното увеличение на полицейските е било от 1 януари 2009 година – с 5%. От средата на тази година полицаите са получили още 30 лв. в размер на порциона, който им се полага. Така сумата станала 60 лв. и се изравнила с аналогичната за армията.

Запазва се размерът на обезщетението при пенсиониране на държавните служители в МВР, стана ясно по-късно днес след извънредна среща на политическото ръководство на МВР с представители  на синдикалните организации, съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство.

По инициатива на шестте синдиката на МВР бе проведена среща с политическото ръководство на министерството, в която участваха заместник-министрите Веселин Вучков и Димитър Георгиев.

По време на срещата зам.-министър Вучков запозна ръководителите на синдикалните организации с обсъжданията, провели се по време на две от заседанията на Министерския съвет – на 31 октомври и на 2 ноември тази година, както и на срещата в Министерството на финансите, състояла се на 1 ноември.

Представена беше актуална информация от днешното заседание на Министерския съвет относно пенсионно-осигурителните права на държавните служители в МВР, а именно: запазва се броят и размерът на обезщетенията при прекратяване на държавната служба с придобиване право на пенсия /20/; увеличава се осигурителният стаж за придобиване право на пенсия от държавните служители в МВР с две години /от 25 на 27 години/, считано от 1 януари 2012 г.

Представителите на синдикалните организации изказаха благодарност към ръководството на МВР за бързото и своевременно запознаване с решението. Те заявиха желание да се търсят варианти за участието им в тристранния съвет за сътрудничество.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини