Last news in Fakti

2 Ноември, 2011 12:01 7 560 32

Полицаите ще бранят заплатите си

  • мвр-
  • заплати-
  • синдикат

Запазва се размерът на обезщетението при пенсиониране на държавните служители в МВР

Полицаите ще бранят заплатите си - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Осигуряването на финанси за увеличаване на пенсии не бива да става за сметка на бъдещите пенсионери от МВР. Това заяви за Факти.бг председателят на Синдикалната федерация на полицейските служители Валентин Попов. Една от идеите за събиране на повече приходи в хазната е стажът за ранно пенсиониране да се увеличи от 25 на 27 години в МО и МВР, а друга е за намаляване на заплатите, които получават някои служители на реда при пенсиониране.

Ако бъдат орязани наши социални придобивки, ние ще реагираме с всички методи и средства, които ни позволява законът като синдикална организация“, отговори Попов за евентуални полицейски протести.

Редовите полицаи, които са на улицата, ще получат 20 заплати, когато напуснат МВР, докато за другите ще останат 10 работни заплати, когато напуснат. За ДАНС вместо 20, ще се дават 15 заплати, заяви днес финансовият министър Симеон Дянков.

Става дума за някакви намерения, обявени от премиера и други членове на кабинета. Всичко, което предприемаме, е изцяло превантивно“, допълни Попов, според когото непосредствено засегнатите от намалението биха били хиляди. Мерките на синдиката ще станат ясни след окончателното решение на правителството.

Попов е на мнение, че предложенията може да претърпят обрат.

И допълни: „Ако Министерският съвет предприеме мерки за каквото и да е орязване на наши социални придобивки, ние ще отговорим с искане на 15% увеличение на заплатите“, заяви Попов.

Силно се надявам, че това няма да се случи. Това не са привилегии, както често се тиражира, а са наши човешки права като работещи за държавата в една по-особена ситуация“, категоричен е той.

Последното увеличение на полицейските е било от 1 януари 2009 година – с 5%. От средата на тази година полицаите са получили още 30 лв. в размер на порциона, който им се полага. Така сумата станала 60 лв. и се изравнила с аналогичната за армията.

Запазва се размерът на обезщетението при пенсиониране на държавните служители в МВР, стана ясно по-късно днес след извънредна среща на политическото ръководство на МВР с представители  на синдикалните организации, съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство.

По инициатива на шестте синдиката на МВР бе проведена среща с политическото ръководство на министерството, в която участваха заместник-министрите Веселин Вучков и Димитър Георгиев.

По време на срещата зам.-министър Вучков запозна ръководителите на синдикалните организации с обсъжданията, провели се по време на две от заседанията на Министерския съвет – на 31 октомври и на 2 ноември тази година, както и на срещата в Министерството на финансите, състояла се на 1 ноември.

Представена беше актуална информация от днешното заседание на Министерския съвет относно пенсионно-осигурителните права на държавните служители в МВР, а именно: запазва се броят и размерът на обезщетенията при прекратяване на държавната служба с придобиване право на пенсия /20/; увеличава се осигурителният стаж за придобиване право на пенсия от държавните служители в МВР с две години /от 25 на 27 години/, считано от 1 януари 2012 г.

Представителите на синдикалните организации изказаха благодарност към ръководството на МВР за бързото и своевременно запознаване с решението. Те заявиха желание да се търсят варианти за участието им в тристранния съвет за сътрудничество.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jhghgdgfhj

    1 3 Отговор
    Ех,ченгели,ченгели за нищо не ставате,айде пак да стачкувате да видим дали дето пазихте в Катуница ще ви подкрепят !!!
  • 2 недоумяващ

    1 3 Отговор
    Абе кака може една фуражка да взима в пъти повече пари от един учител или лекар и накрая 20 заплати за 20г служба
  • 3 селянин

    1 3 Отговор
    Ако някои е недоволен да идва у наше село Мотиките ги даваме безплатно.......
  • 4 voenen

    1 1 Отговор
    " Недоумяващ" знаеш ли една фуражка колко годищна отпуска има и по колко часа работни има на ден, че да даващ подобни коментари. Дали на тази фуражка отпуската се равнява с тези на учителите или пък заплатите на лекарите. С този коментар непренебрегвам труда на учителите и лекарите, както и на всички други трудищи се, така че" Недоумяващ" въздържай се от подобни коментари и ако няма какво да кажеш него казвай тук.
  • 5 Стефан Стефанов

    1 3 Отговор
    Има един лаф-,,от който нищо не излиза става полицай,,
    Ами нали затова стават полицай-заради придобивките и благинките.
    Цял живот си клатят оная работа.Като интелигентност нула/с малки изключения/.И накрая на 45-47г. станали пенсионери,понеже са
    работили при тежки условия/сянка,поспиване/ наливат им десетки хиляди на един път и пей сърце.После се хващат пак в лекото-/охранители/ та вземат местото на което могат да се хванат нуждаещи се безработни.Министерството с най-голям бюджет/милиард и кусур/ и все недоволни.То бива нахалство и простотия,ама тяхното е върхът.С най-голям брой полиция
    сме на глава от населението в Европа.Държавата /всички останали,които произвеждат блага/им плаща осигуровките.И какво получава народа насреща/един по-чепат/.Във всяка далавера има намесен поне един полицай.Почти всеки ден им показват кирливите ризи по медиите.С една дума -нагли и безочливи!!!
  • 6 nqma zna4enie

    1 1 Отговор
    най-глупавите и некадърните са полицайте!стига им по 300лв запалта и до 70 години като другите да са пенсионират
  • 7 pojarnikar

    3 2 Отговор
    Стефане колко човека си вадил на парчета от произшествия м? Знаеш ли за какви гледки става въпрос ? Такива неща не можеш да видиш по заводите и офисите .Въобще не си наясно с работата на служителите от МВР, а се изказваш.И да служиш в службите не се иска да имаш 5 висшета, а да действаш под напрежение,въпреки че ума ти казва да не го правиш.
  • 8 POLIC

    2 0 Отговор
    КАКВО ЩЕ КАЖИТЕ КОГАТО ХВАНАХМЕ КАНАБИС ЗА 900000 ЛВ И ВСЕКИ ДЕН СПАСЯВАМЕ ДЕСЕТКИ ЖИЖОТИ НА УЛИЦАТА ДОРИ И В КАТУНИЦА.
  • 9 Стефан Стефанов

    1 1 Отговор
    Приятелю, пожарникар!Представи си,че образованието ми е такова
    че съм виждал много повече расфасовани трупове от теб и от 99%
    от полицаите.Но за да се заслужи заплатата не е нужно само да се гледа пък било то каквото и да е.Но в Б-я критерия за заплащане на полицаите е основно в гледането,а не да защитават живота и
    спокойствието на гражданите.Говоря за 95% от полицаите.
    За твое сведение съм прекалено на ясно със работата на т.н.
    служители.Вярно,че не са нужни пет висшета.Но е нужно да
    имаш поне малко морал, съвест и що годе някакви физически данни,които болшинството от полицаите не притежават.
    И понеже си поставил на всички отрицателна оценка,които сме
    критични към полицията аз ще ти поставя положителна като единствен и достоен защитник на родната полиция.
    Между другото добре,че не пенсионирваха лекарите по гледане на трупове,че тогава си е-а мамата.Поздрави и да си все така упорит!
  • 10 RIALY

    2 0 Отговор
    РЕАЛНО ПОЛИЦАИТЕ КОИТО РАБОТЯТ НА УЛИЦАТА И ВЪРШАТ ЦЯЛАТА РАБОТА СА ОКОЛО 20 000 ! ОСТАНАЛОТО СА ПИСАРУШКИ КАНЦЕЛАРСКИ ПЛЪХОВЕ И ТЕМ ПОДОБНИ ИЗЛИШЪЦИ !? ТА НИЩО НЕ ПРЕЧИ ТАЗИ ПРЕКОМЕРНО РАЗДУТА РОДНИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ ДА БЪДЕ СЪКРАТЕНА С ОКОЛО 60-65% ! ТАКА ХЕМ ЩЕ СЕ СПЕСТЯТ ДОСТА СРЕДСТВА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА ХЕМ ПОЛИЦАИТЕ ОТ УЛИЦАТА ЩЕ ПОЛУЧАТ УВЕЛИЧЕНИЕ БЕЗ ДА НАТОВАРВАТ БЮДЖЕТА ! ТОВА Е ИСТИНАТА В МВР ! А ДА НЕ ГОВОРИМЕ КОЛКО ОТ ВЛАСТИМАЩИТЕ В МВР СА СИ НАЗНАЧИЛИ ЛЮБОВНИЦИТЕ НА РАБОТА ТА ДА СА ИМ ПОД РЪКА ! ПИТАЙТЕ ВСЕКИ ЕДИН ПОЛИЦАЙ ЩЕ ВИ ГО КАЖЕ !
  • 11 Oleemalee

    1 1 Отговор
    Хахаха браво Стефан!!! :) ... Имах един съученик, който е пълен идиот, а сега познайте какво работи ? Браво на печелившите заложили на "ПОЛИЦАЙ".... Трябва да има малко разделение в тази професия, защото не може един полицай "деистващ под напрежение"(цитат от pojarnikar ) да се сравнява с такъв като моя съученик и да имат едни и същи привилегии.
  • 12 ути

    1 1 Отговор
    на всеки полицай,по една мотика,и по 8 часа на нивата да пее да живей,живей труда
  • 13 Стефан Стефанов

    1 1 Отговор
    Похвално е ,,хващането,, на канабиса от участвалите в акцията.Също така е ,,похвално,, и участието на полицаи в
    неговото пласиране.Примери колкото щеш.За спасени животи
    в Катуница на кого?На загиналите момчета?Щом като Катуница
    е мярка за сравнение пази Боже!!!
  • 14 Полицая

    1 1 Отговор
    Много е удобно да се надъхват всички против полицията нали,даже и не разбирате колко сте манипулирани да плюете.Милиард ???? когато доидем да се разправяме с наркоманите ,които "зарибяват" децата ви пак плюйте.Бюджета за МВР не е само за полиция,а и за пожарна ,гражданска защита и всякакви други служби,но това слабо ви интересува нали.Хулете си и псуваите родната полиция,избиваики комплекси,радвайте се ,че сте имали тази "смелост".Гледайте на полицаите със страх и присмех и ще пожънете това което сте засели.
  • 15 neotralen

    3 0 Отговор
    Чета Ви коментарите Господа и се чудя......? Между Вас има и интелегентни хора,....и продължавам да се чудя колко сте елементарни ....Не виждате ли методите на управляващите, не виждате ли че ТЕ постоянно противопоставят различните слоеве на обществото (едни категории срещу други) - ПО СТАРОТО РИМСКО ПРАВИЛО РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ с .... ДОБАВКА - БГ ЗАВИСТ И ЗЛОБА, НЕ СЕ ПРЕВРЪЩАЙТЕ В "ПИОНКИ"! Днес са едни, утре други са наред.............
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 фрица

    1 1 Отговор
    какво ги жалите тез търтей бе та те са за трепане а не за пенсиониране , до един са корумпирани па и увеличение искат като те спрат първо питат какво да правят и си искат пари.
  • 18 Михаил Петков

    1 0 Отговор
    Не е справедливо служителите в администрацията в МВР и МНО да не плащат НИТО лев осигурителни вноски а да плучават по високи пенсии и обезщетение в размер на заплатата за ДВЕ ГОДИНИ просто не е честно възмутително е Много професии на това основание с далеч по голямо основание биха могли да имат същите претенции Д да речем лекарите а и много други Специално неплащането на осигурителни вноски от държавните служители и не по малко бзоблразие е същите привилгии като тези на МВР да ползуват военните Те пък за какво Кава рискова професия са пък те от 65 години не знам да са участвували във военни действия нито пък в влизките години щи участвуват във военни действия това е очевидно А получават тези привилегиио като че ли епрекъснато ВОЮВАТ и жертват живота си на бойните полета Смешно и жалко всички ние на тези които мързелуват цял живот като НАГРАДА за нищо неправенето им през тези 20 години да получават освен много по високи заплати цял живот и преди и сега за нищо неправенето им през тези 20 години да получават и два три пъти по високи пенсии и ДВЕ годишни заплати и то от най високите заплати особено от по висшите чинове хиляди левове обезщетения по точно НАГРАДА
    По снователни могат да са претенциите на тези полицаи които участвуват в акции които застрашава живота и здравето им но само на тях но и те тъй като всички сме равни по Конституция и те са длъжни да си плащат осигурителните вноски Това е справедливото и честното
  • 19 ДО ФРИЦА

    1 0 Отговор
    Ти вероятно си СВЕТЕЦ ... прости на грешните ! Дали пък не си някой крадец на касетофони лежал по арестите ?
  • 20 МАВЕРИК България

    0 1 Отговор
    До Фрица и всички плюещи комплексари:
    1. Само да седите 24ч. и да гледате няма да издържите, бе Мъжкари седящи зад клавиатурата и бързащи да се приберат на топло при женичките си, те пък по ирония на съдбата са луди по Полицаите...
    2. По принцип нашата работа не се вижда защото нещата се случват тогава когато или спинкате на топло или сте пияни като инструментите, които искате да раздавате на нас нищо не правещите.
    3. На запад навсякъде във всички частни фирми раздават 20 заплати, направете така, че шефовете ви да ви дават, а не да взимат нашите, ама оня лаф за Вуте и на кой да е зле е в сила както винаги, непросветени
    4. И накрая тая работа-полицейската е за истински мъже, а не за хленчещи дами като вас.....
  • 21 boboludiq

    0 0 Отговор
    a dosega kakvo praviha??
  • 22 Suzi

    1 0 Отговор
    Тези са много нахални и мързеливи!
  • 23 капитен

    1 0 Отговор
    много,много нахални. да напускат като не им харесва,и без това са много.да станат шофьори или строители-там заплатите са,,по-големи''
  • 24 петко

    0 0 Отговор
    govrite glupsti zashtoto ne znaete za kakvo stava vepros zaplatata v mvr na edin serjant e 700 a tova che patrulira den i nosht i raboti po 12 13 14 15 a poniakoga i 17 chasa na jega i stud ne vi interesuva a sashto taka e i s varzani race zashtoto zakona ne pazi redovia policai a prestapnicite sardite se na policaite no te sa s varzani race i praviat i nevazmojnoto za da zashtitiat jivota zdraveto i sobstvennosta na vsichki nas prav e general Borisov nie gi hvashtame te gi puskat
  • 25 бесния

    1 0 Отговор
    Кажи за парите които грабят при задържане накриминално проявени , ами рекета и безобразното отношение където и да се намират на обществено място , ако хората знаят как нищо не вършите и колко много пари вземате ще ви убият с камъни. Редови служител на ДАНС взема 2000 лева чисти повтарям 2000 лева . Напуснете всички вие сте срам и позор за пагона и човешките отношения!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 petchurko

    1 0 Отговор
    Абе ей хорица, вие не сте и хора, а нещо мижитурско, не можете да пишете правилно всичко е пълно с грешки, обаче можете да гледате в канчето на другия! А какво сте направили вие за тези около вас, че критикувате военните?! Колко войници има по мисии извън страната ни знаете ли? И те не по 12, а по 24 часа рискуват живота си!!! Толкова поделения закриха и разпродадоха, къде са парите от тях? Толкова хора съкратиха,вече нямаме армия, а някакво подобие на такава! Защо никой не се интересува, че циганите са на гърба ни и ни пият кръвчицата. Само раждат, нямат един ден трудов стаж и един лев осигуровки, а им се плащат помощи, че социални добавки и какво ли още не! Един циганин взема помощи, колкото моита заплата без да е дал нищо! Но тях никой не ги закача, те били малциство, хорица май малцинството сме ние! Вземете и се осъзнайте вече! Ние не сме внасяли осигуровки, а циганите какво внасят! Ние поне работим за вас, а те работат, за да ви няма вас!
  • 28 petchurko

    0 0 Отговор
    А между другото на БЕСНИЯ да му кажа, че ако зависи от мен за тия дето полицайте ги задържат трябва да се върнат КРУМОВИТЕ ЗАКОНИ, за да се оправи скапаната ни държавица! И тогава няма да има корумпирани полицаи.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 бесния

    0 0 Отговор
    а между другото за правописните грешки ....от кого да започвам? На petchurko да кажа, че в мн.ч полицаЙте са полИцаи, а моИта заплата трябва да е моЯта.....ако трябва да се правим на умни, де. относно запетаите - почти нямам забележки!
  • 32 pojarnikar

    0 0 Отговор
    До Rialy . Ако си служител в МВР трябва да знаеш,че без "писарушки" не може.Не подценявай тия колеги защото обикновенно са много по-интелигентни от другите.Съгласен съм с теб , че администрацията е много усложена ,но за това не са ти виновни писарушките, а ония горе умниците дето мислят само от глупави по-глупави наредби и правила.Аз също имам административна работа и докато правилата са неправилно измислени ще е така.Нали гледам какво става, вместо да става по-лесно и по удобно, ШОПИТЕ-умниците забатачват и оплескват всичко по пътя си.Сякаш имат изгода всичко да е неясно и тъмно.Всеки служител си върши работата, за която е нает.Не са виновни служителите,а законотворците.Администрацията е тежка и обемиста, и едва ли може сам човек да се справи с нея.Така и не почерпиха опит от другите развити страни.Съгласен съм с теб на 100% , че МВР трябва да се реформира ,включително и да се намали съставът,но кажи ми кой до сега опита да направи нещо по въпроса-знам ,че в Главната Дирекция на пожарната в София има около 138 пенсионери ,които работят на заплата още там.Те именно пишат тия нескопосани наредби за извънредният ни
    труд и всякакви недообмислени наредбички с които само усложняват и утежняват работата на системата.Ами остави администрацията в МВР , а какво ще кажеш за другата .Всеки иска да е обслужен бързо когато иде в общината нали?А какво става - започва се лутане из разни гишета кабинети дара бара -вадят се разни бележцици и бележки ,не стават веднага ,чака се изнервяш се и така.В развитите държави не е така-всичко е направено от хората в услуга на хората.Като гледам скоро тук няма да стане така, така че няма какво да говорим повече.