Отидете към основна версия

1 730 6

За бежанците и фейк новините

  • бежанци-
  • сирия-
  • германия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Рискът от атентат в Германия се е увеличил през последните години трикратно. Така преценяват местните власти, може и повече да е. Аз живея в Германия, водя детето си на училище тук, абе въобще... понякога не е гот в метрото, ама то и в самолет не винаги е гот, пък се налага да ги ползваме. Германия е цел на Ислямска държава. Същата, от която бягат няколко милиона. Две деца от тия милиони са в класа на сина ми. Деца като деца.

Това написа в профила си във Фейсбук Капка Тодорова.

Водят ги на училище, взимат ги. Сигурно не е лесно обаче да те гледат с подозрение, защото си арабин. Хем си избягал заради това, хем няма къде да отидеш пак заради това. Един бежанец - програмист, сириец, моли жена си да спре да носи забрадка. Да не привлича излишно вниманието. Тя самата не ще, доколкото разбрах. На мен лично ми е все едно дали една жена носи забрадка или си бръсне главата - квото я кефи, това. Виж, покриване на лицето и одежди, които по никакъв начин не са удобни за живота, не одобрявам. Независимо дали е грозен шлифер с бурка на лицето или пет санта дреха с цел намиране на спонсор.

Забелязали ли сте, че онези, които искат да убиват европейци, защото не спазват скапаните им представи за повелите на аллаха и онези, които искат да изтрепват "арабели", защото не отговарят на представите им за светско, но в същото време ненавиждат светското на Европа, си приличат? Когнитивен дисонанс.

Проблемът определено е във фейк новините. Нещо, което не се забелязва в Германия, се пише с Шок! Ужас на първа страница в пиГ. Хората остават с впечатление, че германците вече са конвертирали, ама не се съобщава официално. Даже българи, които ми идват на гости, изпадат в почуда: добре де, защо е спокойно? КЪДЕ СА???

Разбира се, вероятността да се случи нещо лошо в Германия, е голяма. Вероятно рано или късно ще се случи. И тогава всички онези, които се хранят с кръв и храчки през екраните на фейсбука, ще изпаднат в екстаз. Най-сетне, казахме ли ви, измряхте ли! Вероятно и от там неистовото им разочарование, когато заплахите биват предовтратени или се оказват индивидуалната лудост на някой. И от там и тези безумни пожелания аз да бъда заклана, защото съм журналиста, който някак си не е донесъл още така жарко очакваната новина.

Дано не им я донеса.

Понякога си мисля, че яростта идва от липсата на оправдание на собствени действия. Защо гонят едно! семейство от Белене? Двама! бежанци от Широка Лъка? Едно! семейство от Елин Пелин? Ако някъде далеч избухне бомба и умрат невинни хора, вероятно ще имаме закъсняло оправдание за това, което сега е единствено и само отвратително?

Не знам. Кой може да посочи сред един милион души кой може да живее и кой може да умре? Фалшивите новини правят фалшиви хора

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини