Отидете към основна версия

8 549 46

Вълна от напускащи удря бюджета на МВР

  • мвр-
  • напускане-
  • пенсиониране-
  • синдикати-
  • полиция

Не е изключено да се стигне до полицейски протести

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Несигурността в полицията води до масово напускане на служители на МВР, изпълнили условията за предсрочно пенсиониране. Резултатът – системата остава без достатъчно кадри, а останалите  се натоварват до степен да не могат да изпълняват спокойно служебните си задължения, алармира пред Факти.бг Иван Павлов, председател на Синдиката на служителите в МВР.

На ден молби да си тръгнат депозират няколкостотин служили от системата.

По-големият проблем е, че това ще нанесе сериозен удар върху разходите на силовото ведомство за догодина, коментира синдикалистът. Причината е, че сумите за обезщетения няма да могат да бъдат обезпечени: „Те ще трябва да се платят от бюджета за догодина, който още не е приет. Не се е имало предвид такова главоломно напускане“.

Така ще се стигне до орязване на пари за други разходи на МВР, като материално-техническо снабдяване, капиталови разходи и текуща издръжка, прогнозира Иван Павлов.

Преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов предупреди, че  намаление на бюджета на МВР може да доведе до закриване на районни полицейски управления. Има призиви от партии за орязване на парите на вътрешното министерство за догодина.

„Ако продължи хаосът по отношение на социалните придобивки на служителите на МВР“, категоричен бе Павлов.

Полицейските синдикати ще продължат защитата на социалните права на служителите между двете четения на Бюджет 2012.

„Всички синдикати седнаха на масата и имат единна позиция, която в общи линии е в несъгласието. Към нашите организации се присъединяват и синдикатите на служителите от затворите, охрана на съдебната власт, също „Легия Раковски“ и армията“, заяви Павлов. 

„Аз лично не желая да се стига до конфронтация между полицейските служители и ръководството на МВР. Имаме еднакви цели“, заяви Павлов, който не е доволен от това, че всеки поет ангажимент към родната полиция е предпоследен.

„В медиите се тиражират всевъзможни неща – орязване на обезщетенията, осигурителен стаж, премахване на категориите и още, и още. Това не е управленски подход, така се създава хаос“, коментира синдикалистът.

„Притеснява ни всичко, което е свързано с орязване на социални придобивки и промяната на условията на труд на служителите. Няма опасност от протести, ако това не се прави“, категоричен е Павлов.

„Когато имате полицията, която е ниско заплатена, зле облечена, зле обута и без гориво за автомобилите, каква сигурност очаквате да получите? Продуктът ще е адекватен на това, което сте платили за него. Сигурността е специфичен продукт и струва скъпо по цял свят“, коментира още той. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини