Отидете към основна версия

40 627 49

Махнете всички знаци! Да се изтребим!

  • катастрофа-
  • скорост-
  • знак-
  • пътна полиция-
  • кат

Законът за движение по пътищата е сред най - лобистките

Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Седмица след като влязоха в сила последните промени в Закона за пътищата, с които беше премахнат предупредителните знаци за камерите на КАТ за контрол на скоростта, българите продължиха да се избиват бясно.

Кратък обзор на катастрофите показва, че в родината ни се кара бясно. Правилата се нарушават дори и от професионалисти – таксиметровите шофьори.

Само преди дни

водач на таксиметров автомобил премина на спусната бариера,

въпреки че видял приближаващия влак, но все пак решил да премине през прелеза преди голямата машина. Внезапно обаче, качвайки се на релсите, настъпил спирачките. Причината за това действие на водача не е ясна.

Само ден по-късно друг шофьор загина, след като пътническият влак Карлово-Сливен помете микробуса му на жп прелеза при село Гавраилово.

50-годишният мъж е решил да премине през железопътния прелез, въпреки спуснатите бариери и включената светлинна и звукова сигнализации. Тогава превозното средство е ударено от идващия пътнически влак Карлово-Сливен. Товарният автомобил е влачен близо 200 метра преди машинистът да успее да спре композицията.

Общо шестима души са ранени.

Новите промени в ЗДвП дават право на катаджиите да свалят номерата на колите на пияните, дрогираните или онези, които карат без книжка. Тази принудителна административна мярка се налага за 1 година, само ако е заловен в нарушение собственикът на автомобила. Тогава колата се отписва от регистъра и след 12 месеца собственикът й трябва отново да ходи на каналите на КАТ и да й извади нови номера. Любопитното е, че ако автомобилът е на името на друг човек или на юридическо лице, мярката се налага само за 1 месец и не e необходима нова регистрация.

Законът за движение по пътищата е сред най-лобистките.

Ако това правителство съумее да се опази от лобизма при изработването на новия закон, ще се получи нещо хубаво, но аз не храня такива надежди. Това заяви пред Факти.бг председателят на УС на АКАБ Красимир Георгиев.

"Имаме нужда от тотална ревизия на знаците в страната. Никъде пък го няма катаджии да се крият между храстите и да те чакат. Да се наричат скоростна, а не пътна полиция, те следят само скоростта", коментира Георгиев.

Според него манталитетът на шофьора се определя от правилата и когато те са логични и отразяват обществена необходимост, тогава и манталитетът ще бъде нормален.

еоргиев беше категоричен, че премахването на табелите за видеонаблюдение няма да даде никакъв резултат за намаляване броя на катастрофите и жертвите.

"Ако това даваше резултат, нямаше да има табели в другите страни. Там идеята не е да отрежат главата на водача, а да му показват, че на пътя съществува контрол", каза още Красимир Георгиев.

Още по-драстичен е примерът на преводача Мажд Алгафари, който разказахме във Факти.бг. Нагъл шофьор паркира зад неговата кола като нарушава забраната за паркиране на кръстовище. Това става в центъра на София на метри от сградите на правителството, Столична община и президентството.

Нарушителят дори не е глобен, че е паркирал без да заплати за Зелена зона.

Това е манталитетът на шофьорите у нас, защото той отразява манталитета на КАТ.

В Лондон навсякъде има знаци, че трафикът се контролира с видео камери. На Острова и Европа шофьорите с повече нарушения плащат по-високи застраховки. У нас от десетилетие застрахователите се борят да има обмен на тяхната база данни с тази на КАТ. Но, млъкни сърце.

Не е нужно да махнем знаците, а КАТ да бъде видим.

Пътната полиция трябва да спечели отново доверието на шофьорите.

Вместо КАТ да помага на хората, се връща към милиционерското си минало - на корумпиран джандар, който дава законодателни предложения - движете се с пет километра в час, нямате бърза работа…, изригна бившият вътрешен министър Богомил Бонев.

Той не пропусна да припомни, че да се спира без нарушение, да се крият в храсти и канавки, да няма предупреждение за камера, да проверяват и пътниците в колата - го има само по КПП-та в терористични държави.

Припомняме, че на 22 юни депутатите приеха на второ четене Закона за движение по пътищата.

Войната по пътищата продължава – кърваво и жестоко, а взорът надежда не вижда.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини