Отидете към основна версия

3 093 9

ГЕРБ и БСП еднакво корумпирани. Ами сега?!

  • бсп-
  • герб-
  • корупция-
  • борисов-
  • нинова
Снимка: БНР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Популярна социологическа агенция ни дари с резултатите от последното си проучване. Всеки втори българин смятал, че управляващите от ГЕРБ са корумпирани. Обаче всеки втори българин смятал и друго - че опозицията от БСП също е корумпирана. И тъй като към настоящия момент ще е твърде пресилено да говорим за друга парламентарна опозиция, освен социалистите, да помислим какво можем да очакваме при тях.

Корнелия Нинова обяви партията си за единствена алтернатива на настоящето управление. Към момента обаче нагласите на избирателя са в стил "тия са същите". А така няма как да се случи разместване на върха. И тук изниква въпросът, удари ли БСП на Нинова тавана на възможностите си с президентския успех и увеличения брой червени депутати в настоящия парламент.

По времето на Михаил Миков партията примирено вървеше към самозануляване, а Борисов се объркваше, докато изчислява, колко са поредните му изборни победи. Нинова се хвърли с летящ старт и хвана дефибрилатора. Реанимира своите и ги изправи на президентските избори. Да се говори за късмета на начинаещия не е редно, защото Нинова не е нова в играта. Просто бе пресен лидер.

След това обаче дойде загубата на парламентарните избори и раздорите в партията, следствие на новата кадрова политика на лидера. Полека парата във свирката бе изпусната, за да стигнем до настоящото положение. БСП е напът да се превърне в професионална опозиция и да остане такава задълго. Това не е толкова унизително за кадрите й, колкото звучи. Все пак е някаква форма на авторитетно препитание за партийния елит. Но е напълно безполезно за народа, който осигурява масрафа.

Така можем да си караме с години. Законопроектите на БСП ще бъдат обявявани за калпави от управляващите, а прякорът на Нинова "госпожа Лъжа" ще се припомня след всеки опит на опозицията да извади някое безобразие наяве. Само огромен, грандиозен корупционен гаф на управлението, отдалечен обаче на светлинни години от алабализмите със суджуци и други глупави гейтове, би могъл да предизвика сътресение горе. Но и тогава не е сигурно, че Борисов няма да излезе от положението. Дори с цената на поредна оставка.

Всичко това е възможно да се случи не и преди да се разотидат чуждите чиновниците от председателството ни. Дотогава всички ще си играят на смирение и благоприличие. През това време Нинова може да помисли на спокойствие, защо партията й е алтернатива само в нейните очи.

А останалите зад парламентарния борд десни партии ще помпат мускули на фейсбук-протести. Първият предстои на 11 септември. Твърди се, че и БСП е съпричастна към организирането му. Това ще се разбере на място. Ако проявата повтори камерния мащаб на протеста срещу работодателите обаче, то отмъщението на градските десни ще си остане в интернет-пространството...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини