Отидете към основна версия

5 261 19

Тютюнопушенето е избор, както и изборът на храна

  • пушене-
  • цигара

Дали ще пуша в заведението или пред него, това няма да ме спре да пуша, няма да ме ограничи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тютюнопушенето е избор, както и избора на храна.
След като се продава по магазините, то той е личен избор на всеки. Храната също. Някой забранява ли в ресторантите, заведенията и на обществени да се консумира вредна храна? Да ми се демонстрират гейове, трети пол, пияници и какви ли не, може, но да изпушиш една цигара, не може.
Това коментира в профила си във Фейсбук Мадж Алгафари.

Общественото място е място, където можеш да се чувстваш като у дома.
Съгласен съм, че пушачите не трябва да притесняват непушачите. Никой не иска да пуши в лицето на непушач и да го дразни. Но и на никой не му се иска да го третират като второ качество. Да го карат да пуши на улицата или в някакви найлонови пристройки.

Със забраната за тютюнопушене в заведенията не се постигна нищо, освен че изкараха хората да пушат на улицата пред цялото общество, пред погледа на децата, и да висят като прани гащи пред заведенията.

Дали ще пуша в заведението или пред него, това няма да ме спре да пуша, няма да ме ограничи. Следователно, ефектът е нулев. Дори обратното, ще ме гледат деца, юноши, младежи, които може и да посегнат на цигарите.

Със и без забрана, хората ще си пушат. Никой не може да им отнеме това право на избор.
Съгласен съм, че трябва да има забрана на места, където нямаш друга алтернатива - болници, административни сгради, училища, детски градини и т.н. Но заведенията не са обществено място без алтернатива.

Те могат да бъдат разделени и всеки да направи своя избор къде да седне да си изпие кафето - в залата за пушачи или в залата за непушачи. В момента разликата е само в обстановката - едното е в прилична зала, а другото в найлонова.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини