Отидете към основна версия

4 630 26

Докога ще се повишават цените на горивата?

  • валентин кънев-
  • цени-
  • горива

Според Валентин Кънев има тенденции за понижаване

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цените на горивата се повишават заради повишаването на цените на петрола на световните пазари. През последните няколко дни цените на нефта всъщност не се повишават, а се държат на едно място. От тук нататък може да се каже, че цените в бензиностанциите ще паднат.

Това заяви Валентин Кънев - експерт от Балканската петролна асоциация, в интервю за Факти. Той коментира причините за повишаването на горивата през последните седмици. Според Кънев е важно да се следят цените на петрола.

На какво се дължи повишаването на цените на горивата? Докога ще продължава?

Цените на горивата се повишават заради повишаването на цените на петрола на световните пазари. Това е основната причина за скока на цените.

В момента цената на нефта пада. От началото на октомври тя пада. За някои сортове тя е паднала с около $ 10. Не е ясно дали това ще продължи. Това се отразява върху възходящия тренд на цените на горивата. През последните няколко дни цените всъщност не се повишават, а се държат на едно място. От тук нататък може да се каже, че цените в бензиностанциите ще паднат. Трябва да се има в предвид спадът от близо половин месец. По-възможно е цените да падат.

След като влязат в сила санкциите срещу Иран е възможно цените на нефта да се повишават. В същото време вече са започнали да се пренареждат доставките. Вероятно самата дата няма да е толкова важна. Тогава нещата вече ще са започнали да се случват като говорим за съкращаването. Не е толкова лесно да се прогнозира.

От друга страна световните прогнози за икономическия растеж не са много положителни. Прогнозира се не толкова бърз растеж. Това може да действа в обратна посока. Не е много сигурно, че цените на нефта ще се повишават, както и на горивата. Ако тази тенденция в цените на нефта се задържи, горивата ще паднат. Цените на нефта настина се повишават, но през последните седмици се понижават. Ситуацията не е много сигурна.

Преобладава мнението, че цените ще се качват. Все пак цените на нефта през последните две седмици паднаха.

Някои коментират, че се чака как ще се развият събитията със Саудитска Арабия и убийството на Джамал Хашоги. Струва ми се, че тенденцията не е много добра като се добави и Венецуела. Там имат проблеми и добивът пада. Нещата в Либия също не са много сигурни.

Все пак през последните няколко седмици цените падат. Това трябва да се спомене.

Можем ли да очакваме ново повишаване, ако се вземе решение за санкции срещу Саудитска Арабия?

Това е по-сложна ситуация. Вероятно, да. Мисля обаче, че няма да се стигне до там.

Как се отразява повишаването на цените на горивата на икономиката? Как го приема българският бизнес?

По принцип това води до инфлация и повишаване на цените. Понижава се конкурентноспособността. Конкурентноспособността обаче засяга и други страни. Това по принцип води до инфлация.

Това се отразява върху разходите на компаниите. Те трябва да предприемат мерки, с които да се съобразят с тази ситуация.

Това е нещо, което касае не само България, но и всички страни. Ние сме наравно по отношение на конкурентноспособност, но не сме наравно по отношение на доходи с останалите страни от ЕС. Това ще се отрази повече на бюджетите на нашите семейства в сравнение с бюджетите на семействата от страните с по-висок стандарт. Това обаче е ясно. Няма какво да се коментира.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини