Last news in Fakti

25 Октомври, 2018 13:01 8 344 42

Ето къде са най-скъпите горива в България

  • гориво-
  • бензин-
  • дизел-
  • цени

Бензиностанции в Стара Загора бият по цени на горивата в Люксембург

Цените на горивата у нас полудяха и са на път да отбележат нов рекорд за последните няколко години.

Само за месец най-масовият бензин А 95 е поскъпнал средно с 11 стотинки, а дизелът - с 13 стотинки. Сравнението от началото на годината е още по-шокиращо - от януари и бензинът, и дизелът са поскъпнали с над 30 стотинки. Това показва справка в данните за средните цени на горивата в България в платформата Fuelo, пише в. "Сега".

Прогнози на експерти сочат, че тези цени не са пределни и в идните седмици и месеци може да се вдигнат още. Така скоро може да видим стойности над 2.50 лева за литър.

В момента А 95 в България струва средно 2.29 лева, а дизелът върви по 2.41 лв. за литър, което е колкото плащат в Словакия и е по-скъпо от Полша. Но различията в отделните региони на страната са доста сериозни. Ако в някои бензиностанции по морето бензинът може да се намери и по 2.14 лв. за литър, в София и по магистралите той достига 2.47 лева за литър. Подобна е и ситуацията при дизела, чиято цена се движи от 2.21 лв. до 2.46 лв. за литър на някои бензиностанции. И докато преди месеци за цените на горивата важеше правилото, че колкото по-далеч зареждаш от София, толкова по-евтино излиза, то сега това не е така. София е в средата на класацията по скъпотия. В столицата бензинът се търгува средно по 2.35 лева за литър, а дизелът - по 2.38 лева.

В момента най-скъпи са горивата в най-бедния район на страната - Северозападния - в областите Враца, Видин и Монтана. Средната цена за литър бензин в Монтана е 2.42 лева, а дизелът върви по 2.47 лева. Най-евтино е в област Хасково, където литър дизел върви по 2.37 лева, бензин А 95 е 2.34 лева, а пропан-бутанът - 1.06 лева. Следват областите Добрич и Пловдив, където е по-скъпо с около стотинка. Големи различия има и в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта - на магистрала, на главен път или в малко населено място.

Парадокс е, че бензиностанциите в някои градове в България държат цени, които са доста по-високи от средноевропейските. Така например се оказва, че бензиностанции в Стара Загора бият по цени на горивата в една от най-богатата европейски държави - Люксембург. В града на липите най-масовият бензин А 95 се търгува и по 2.47 лв. за литър, докато средната цена във Великото херцогство е "едва" 2.42 лв. за литър.

И докато у нас цените са високи, то в съседна Турция например литърът А 95 върви по 1.66 лева, а дизелът се търгува за 1.51 лева. Евтино е и в Македония, където бензинът струва 2.01 лева за литър, а нафтата - 1.56 лева. Значително по-скъпо е в Сърбия, а в Румъния цените са почти същите като у нас - 2.42 лв. за литър А 95 и 2.27 лв. за дизел. Най-скъпи при съседите са горивата в Гърция. Там най-масовият бензин струва 3.50 лева за литър, дизелът върви по 3.07 лева.

Традиционно цените в България растат в началото на летния сезон, като после следва лек спад. През тази година тенденцията е обърната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 onq s konq

    38 12 Отговор
    Hека 200 лева да го направят за литър ! аз съм ром и се движа с каруца...и не плащам винетки и граждански!! Благодаря ГЕРБ !!!

    Коментиран от #30, #39

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 айде де

    51 3 Отговор
    Хайде сега някой от правителството или от бранша на нефтопреработвателите да излезе и да се обоснове:
    1. Защо цените у нас са най-високи?
    2. Защо дизела у нас е по-скъп?
  • 5 Врачанец

    26 25 Отговор
    Виновен е оня с жълтия перчем, обърка цялата световна икономика и цената на петрола още много ще се повиши.
  • 6 човек от село

    20 6 Отговор
    Цените на горивата в срани,като Македония,Сърбия,Турция и Албания са много по-ниски,защото акциза в крайната им продажна цена е доста
    по-малък.Проблема е ,че цените на горивата без цените на акциза в тях е много по-скъп във България за разлика от доста страни от ЕС!
    А акциза на горивата във България е най-нисък от целия ЕС!

    Коментиран от #32

  • 7 onq s konq

    19 16 Отговор
    За разлика от наглия ром ном.2 който пише с ника ми, аз съм БЯЛ И ОБРАЗОВАН е просто препоръчвам да се зарежда от бензиностанциите "Марешки",където дизела е 2,14лв.

    Коментиран от #9, #17

  • 8 гарантирано от ГЕРБ

    38 2 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ!
    Доко, Доко и неговия приятел Златния литър ви гарантират скапан руски бензин и нафта, но за сметка на това пък на цени, по високи от много европейски държави с доходи 10 пъти по високи от нашите!
    Българската мафия няма насита, данъци, акцизи, такси и пак .... данъц, акцизи, такси......, айде, какво стана с тока, няма ли да го вдигат ударно!?
    Герб са суперррр, направо сме за завиждане, такъв живот, кеффф....!

    Коментиран от #33

  • 9 СссереМ

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    3а какво се пишеш, onq s konq, да не би да те оправя кон ?

    Коментиран от #11, #12, #36

  • 10 плащайте и не мънкайте

    5 9 Отговор
    И къУФ е проблемът??Що да не поскъпне??Какво ще стане??Ще бръмчим по-малко и съответно въздухът ще е по-чист.
  • 11 onq s konq

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "СссереМ":

    А ти що се пишеш Сееерем-да не би да страдаш от хронична диария?

    Коментиран от #35

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Plovdiv

    12 0 Отговор
    Протестът срещу скъпите горива от 2010 г, ако се повтори сега, ще е в пъти по-ниска!

    Коментиран от #19

  • 14 Миризлив Пор

    13 0 Отговор
    Ех какви времена бяха до преди няколко години - в цялата страна цените бяха с разлика 5 максимум 10 стотинки. Куп проверки и всички казваха "няма картел", сега пък се пита защо има разлика в цените?
  • 15 onq s konq

    3 2 Отговор
    XA XA гледай как се излагаш кви ги пишеш бе момче ? E спри се малко де само с мен пишеш, явно голямо внимание ти отнемам, или много ме харесваш как ме имитираш ?
  • 16 Ввв

    15 1 Отговор
    Ми така е в Боколандия,Златев е за затвора,но то и Боко ще е при него и Цацата и още много юнаци,отделен затвор трябва за тез боклуци трябва.Всеки се измита от Бълхария през терминалите
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 СссереМ

    3 23 Отговор
    Цените се определят от пазара,а не от депутатите,ако пазара позволява може и пет лева да стане бензина,а истината е че средната цена на горивата е най-евтина в целия ЕС.

    Коментиран от #20, #21

  • 19 onq s konq

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Plovdiv":

    A ние мургавото братство ще организираме, контрапротест в защита на правителството, и то пък няма да падне защото ще сте малко!! Aма няма да има защото само ревете по сайтовете !!!
  • 20 Преброяване на бесните язовци

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "СссереМ":

    Явно не си излизал от кочината... И ми копираш ника... Явно тука много фенове имам !

    Коментиран от #22

  • 21 От световните цени

    12 0 Отговор

    До коментар #18 от "СссереМ":

    Но се регулират от държавата, основно. Не от пазара, от търсенето и предлагането. Щом Шел , в някои бензиностанции, е преминал нощно време на самообслужване, за да намали разходите, зачи, че цената ТРЯбВА да спадне! Не така мисли Правителството, въпреки, че и то губи! Лакомия и невежество.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ссср

    16 2 Отговор
    В Европа, в най-бедната държава с най-ниските заплати и най-ниските пенсии където хората работят най-много в седмицата, данъците са най-високите, ДДСто е най-високото, престъпноста е най-високата, полицията е най-многобройната с най-ниската разкриваемост на престъпления, горивото е най-скъпото...
    Депутатите имаха 30год. да поправят това но явно не искат

    Коментиран от #34

  • 24 Сатаната

    11 2 Отговор
    Ще го д___т герберастите и татковците им комунисти и няма да е много далече, ама предпочитам да дойде татко Пиночет и да ги подреди на националния.
  • 25 ШопЕн

    12 0 Отговор
    Значи Стара Загора е настигнала Люксембург по стандарт . София пак изостава .
  • 26 Петюо

    9 1 Отговор
    Извинявай но в Монтана е2'56
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ДАААА

    10 9 Отговор
    Поляците им са евтини горивата, защото ги доставят от САЩ, а у нас братският„ЛУКОЙЛ” ,окупаторите винаги са ни дрешили , но простият русофил като го плюят той си мисли, че дъжд го вали !
  • 29 хасково

    5 0 Отговор
    Дизел 2.49
  • 30 4321

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Ха,ха ха винаги уникален
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 filo

    0 11 Отговор

    До коментар #6 от "човек от село":

    Най-ниски са цените на горивата в България. Винаги е било така може би с някое моментно изключение. Ходил съм във всички съседни държави много пъти и нокога не е било по-евтино от България, аман от лъжи.
  • 33 filo

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "гарантирано от ГЕРБ":

    След като смяташ, че за всичко са ти виновни политиците, а иначе ти си много способен никой не ти пречи да отидеш другаде, където политиците са супер и ще живееш както трябва.
  • 34 filo

    4 5 Отговор

    До коментар #23 от "ссср":

    Ами иди в СССР, там бензина е евтин. Освен това от написаното всичко е лъжа и затова седиш тук с професия плювач, че е най-лесно.
  • 35 Плевен даге

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Ха ха,браво,сипа му с черпака.
  • 36 хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "СссереМ":

    В грешка си, той оправя коня и е много доволен.
  • 37 onq s konq

    1 7 Отговор
    Спрете да плювате по правителството бе, ако не беше Герб още щяхте да карате по пътища с 30 годишни дупки.

    Коментиран от #40, #42

  • 38 жоди

    6 0 Отговор
    В началото на месеца цената на барел беше стигнала 85$ .След това започна спад, като днес е 73$.А горивата БГ се вдигат?! Редно е руските тарикати да коригират цените .
  • 39 Бойко ефенди

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Роме недей се фука ,,скоро и на тебе ке ти турят данък на каруцата
  • 40 333

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "onq s konq":

    За сметка на това, караме по пътища на три години с коловози по една педя. Аз такова чудо преди не съм виждал.
  • 41 333

    0 2 Отговор
    Трафика е толкова жесток, че жена ми се прибира от работа с колело по-бързо, отколкото с кола. С колелото минава 7км, за да кара по безопасен маршрут, с колата на 5, при положение, че прибирането и е почти изцяло изкачване. И получи бонус по-хубави крака и тяло. Явно не е чак толкова скъпо горивото.
  • 42 ДуПчЕнШшШлАнГ

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "onq s konq":

    А, годинкЪ по-късно дуПки-Те сЪ 333...,че по-лесно сЪ брои...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове