Отидете към основна версия

4 865 15

Добре дошли в "Шоуто на прокуратурата"

  • баневи-
  • прокуратура-
  • арабаджиеви-
  • отстрел-
  • полимери-
  • борисов

Баневи бяха оставени за последен улов, тъй като дори режисьорите на поредицата от арести усетиха, че ако бяха започнали с тях, щеше да е твърде предвидимо

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доскоро на малкия екран трудно можеше да се намери по-отегчително и досадно предаване от проточилото се недоразумение "Шоуто на Канала". Слава Богу, по-добре късно, отколкото никога - спряха го. Напоследък сме свидетели на друго подобно шоу, което също се излъчва в праймтайма и за отрицателно време изпълни с досада и отегчение зрителите, обръгнали на какво ли не. Шоуто на Сотир и Ванко. Не 1, а Гешев. Иван. Съфамилник на полицая Никола - страшилището за нелегалните комунисти преди Девети. И до днес възхваляван от едни и ненавиждан от други в обичайно разделеното ни общество.

Откакто стана ясно, че и третият опит на Борисов да завърши цял премиерски мандат е поставен под угрозата на провал, двамата споменати по-горе тръгнаха на лов за популярни и не чак толкова представители на едрия, сенчест и семеен бизнес. За нула време станахме свидетели на публичния отстрел на семейство Маринела и Ветко Арабаджиеви, приютявали доскоро в хотела си каймака на Европа от "ненадминатото" ни председателство. В криминалните хроники властваха алкохолните босове баща и син Стайкови, общинският шеф и агромилионер Бенчо Бенчев, закопчан за екзотика по боксерки с легендарния разбойник Митьо Очите, пернишките Бирми от "Кошарите"...

Накрая дойде ред и на тези, които очаквахме да са първи в хронологията на арестите. Семейство Евгения и Николай Баневи. Двойка, която не може да се оплаче от задушаващата прегръдка на народната любов. В никакъв случай не желаем да им адвокатстваме, но в името на хронологията ще отбележим, че активите на "Полимери" АД имат нов собственик от юни 2017 г., а пет години преди това бяха управлявани от синдик. Ако прокуратурата е работила цели 6 години по въпроса с "обезкостяването" на предприятието, то това не би трябвало да кореспондира със самодоволните лица на видните й представители.

Покрай драмата с майбах-семейството беше претоплена и яхнията "Каолин", сготвена по костово време и периодично вкарвана в микровълновата печка на прокуратурата. Като дебело беше подчертано, че в случая не става дума за издателя на "Капитал" и "Дневник", които меко казано не припадат от любов към премиера, а за "бизнесмена" Прокопиев.

След като напоително ни показаха лукса в имението на Баневи, оставаше да ни светнат и за други детайли - примерно, че при задържането им Баневи са опитали да подкупят с бонови книжки френските полицаи. Оставаме с впечатлението, че Евгения и Николай бяха оставени за последен улов, тъй като дори режисьорите на поредицата от арести усетиха, че ако бяха започнали с тях, щеше да е твърде предвидимо. Почти толкова предвидимо, колкото и очертаващия се обрат по делото "Иванчева". Окованата кметица, която се очертаваше да бъде изгорена като вещица пред Природонаучния музей.

Да маркираме още един любопитен детайл от изминалата седмица, който остана в сянката на лова на популярни образи. Най-после Народното събрание криминализира нелегалното производство на акцизни стоки. През годините на прехода подобна мярка явно се считаше за мракобесен ход и прът в колелолото на свободната инициатива. Има Господ, случи се и това.

Всичко описано по-горе вървеше на фона на гърленото Симеоново: "Не! Няма да подам оставка!" А на "кресливите" майки бе подхвърлено освобождаването на вицепремиера от пост, който той надали знаеше, че заема...

Тука е така...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини