28 Октомври, 2018 16:23, обновена 28 Октомври, 2018 17:34 5 204 42

Обвиняват Баневи за присвоени през офшорки 1,5 млн. лв.

  • баневи-
  • офшорки-
  • полимери

В имението имало стая, в която са открити оригиналите на документите

Обвиняват Баневи за присвоени през офшорки 1,5 млн. лв. - 1

На сем. Баневи са повдигнати обвинения за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г., като общият размер на присвоеното имущество е над 1.5 млн. лв., а общият размер на щетата за фиска е над 500 000 лв. Това обяви на брифинг наблюдаващият прокурор по делото Мария Дойчева. Тя уточни, че в обвиненията не са включени апортите.

Това дело ще онагледи т. нар. бандитска приватизация, коментира заместникът на главния прокурор Иван Гешев. Отправна точка на съдебното производство е приватизираният завод "Полимери" и неговото източване и обезкостяване, посочи той.

Заводът "Полимери" е бил "обезкостен", а пари от сделки са отивали в офшорни фирми на семейство Баневи, вместо да постъпват в сметки на завода, съобщи зам.-главният прокурор. Той обясни, че по настоящото дело работата е започнала преди месец и към него са присъединени 4 стари дела. Има данни, че освен "Полимери" са източвани още 2 компании, посочи Гешев.

Той обясни, че делото е образувано сега след справка от Главна дирекция "Национална полиция". В дома на Баневи в една от стаите са намерени документи за офшорни фирми. "Предполагаме, че там са постъпвали пари, които е трябвало да отидат в сметките на "Полимери", посочи Гешев.

Гешев каза още, че в имението на семейството имало множество злато и скъпоценности, а вратите били свръхмодерни. Наложило се от СДВР да викат спецотряда "Кобра" за отварянето им. Дори на тях им отнело 4 часа, заяви Гешев.

Той обясни, че за момента са обвинени единствено Николай и Евгения Баневи, които бяха задържани в Ница в петък. Възможно било обаче към наказателна отговорност да бъдат привлечени и други лица, ако се съберат достатъчно доказателства срещу тях.

По схемата за присвояване ще продължи да се работи сега, след като сме намерили откраднатите документи, укрити от сем. Баневи в бивш офис на техни дружества в гр. Варна", уточни Дойчева. Тя обясни, че "Полимери" има множество развити пазари в чужбина, като на контрагентите е казвано да внасят парите за закупените стоки не по сметка на "Полимери", а по сметки на други, контролирани от сем. Баневи дружества.

"Вторият начин е вземане на ръка на суми от касата на предприятието при приватизиране на същото", обясни прокурор Дойчева.

Тя посочи, че дружеството не развива активна търговска дейност от 2010 година, но до 2012 година то има все някаква търговска дейност. "Данните за извършвани престъпления са от свидетелски показания, които сега ще засечем със счетоводната документация.

Работата по случая е започнала след сигнализираща справка, пристигнала миналия месец в Спецпрокуратурата. След това сме изискали всички спрени, висящи в страната дела по този случай. Обединили сме 4 от тях, възобновили сме ги. Те са били спрени от прокурори - едно е в Окръжна прокуратура - Варна, две в Софийска градска прокуратура и едно висящо в Софийска районна прокуратура, което не е спряно. Делата са били спрени заради това, че не е било установено кой е извършител", обясни още тя.

Обект на разследване са множество приватизирани предприятия, каза още прокурор Дойчева. "Обект на разследване са "Елма-Троян", което е било източено преди да бъде източено "Полимери" и по същия начин е било нарязано за скрап преди да бъде обявено в несъстоятелност. Става дума и за завода в Костенец, който не е бил нарязан за скрап, но е бил продаден на КТБ през 2012 година. Става дума и за други предприятия, за които в хода на работата ще излязат документи", уточни тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕМО

    56 1 Отговор
    То да е само Полимери.Баневи затриха над 30 предприятия в родната ни татковина.

    Коментиран от #11, #37

  • 2 Курнела крадлата

    26 26 Отговор
    На мен ми се размина и аз открадох дваисет трисет милиона ама нали съм лидер на бсп
  • 3 Техно Импекс кога ??????

    27 24 Отговор
    С курнела кога ??????
  • 4 АНТИКОМУНИСТ

    23 25 Отговор
    Елена Йнчева има офшорки със Цеетан Василев кога ще я разследват ?????
  • 5 Антирубладжия !!!!!!

    20 19 Отговор
    Банев беше кандидат за президент подкрепен от квотата на рубладжиите е сега видяхте ли що за боклуци са продажните рубладжии ?????
  • 6 Грипените кога ????

    12 30 Отговор
    Радев и той получи милиони за Грипените е него кой ще го разследва ????
  • 7 България е във НАТО и ЕС

    14 21 Отговор
    Защо всички продажни рубладжии са крадци и мушеници ?????
  • 8 Българин

    29 5 Отговор
    Защо всички олигарси са комунисти от ДС ????
  • 9 Алоооооо

    33 0 Отговор
    Дайте да видим как са в ареста,не само на приказки,народа иска доказателство.
  • 10 Българофил

    21 5 Отговор
    Помнете ми думата това са само димки ,банев е човек на Кремъл кой ще го осъди
  • 11 чичо ви

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "ЕМО":

    Искам да питам пи*овете от факти бг, защо не можем да коментираме под другата статия за Баневи. Тази за имението им. Не че не можем да си представим как живеят с всичките тези откраднати пари, ама...
  • 12 Шерлок

    5 1 Отговор
    В Е Р В А М Е ВИ !!!
  • 13 се се се ре УМРЕ урааааааааааааа

    19 4 Отговор
    Във комунистическа България до сега крадлив комунист не са осъдили дали ще доживеем някога ????

    Коментиран от #29

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 москвич-ГОЛЯМА БРАКМА

    12 7 Отговор
    Всички олигарси са комунисти от ДС ,случайно надали българиноооооооо
  • 16 Курнела крадлата

    10 11 Отговор
    Другарки и другари изгубихме още един от нашите хора Бойко ни е надушил какво ще правим ?????
  • 17 Антон Тодоров !!!!

    11 3 Отговор
    Мога да ви дам истински документи за кражбите на комунистическите изчадия
  • 18 Пешо

    18 0 Отговор
    Фискалната щета била според Цацаратурата 500 000 лева. Баневи да не са имали баничарница?
  • 19 No name

    24 2 Отговор
    А другаря Костов дето разпродаде България кога ще го арестувате или вече мина давността
  • 20 въпросче

    21 0 Отговор
    1.5 милиона, джобни пари....Бойко, кога ще пратиш СПЕЦНАЗ в къщата на Дебелия или Пашата? И там ще изскочат интересни офшорки....
  • 21 БАЦЕТО

    8 1 Отговор
    ОООХХ СМЯХХ ОХХ НЕ МОГА ДА СПРЯ ОФФ ТО ЕДНАТА ИМ КОЛА Е ПОВЕЧЕ ОХХ
  • 22 Гост

    12 1 Отговор
    Пълен цирк прах в очите народе осъзнай се дори Македония успя да вкара политик корумпиран в затвора и то не кой да е България кога??????? Румъния е на светлинни години от нас
  • 23 Борис

    14 0 Отговор
    Смешници само това ли открихте ? Като тръгнете от Изида и минете през всички предприятия опоскани от тях ,само за 1,5 милиона ли им е греха?Май това е поредната пушилка на Боко.
  • 24 Митко цигането

    16 0 Отговор
    в момента , нямаме един свястен политик ,,95% са корумпирани ,,,бандити,,,
  • 25 Сандъка

    5 0 Отговор
    Вие може да предполагате че сестра ми е офшорна ковра но не можете да го докажете (нямам сестра)
  • 26 хахахах

    11 0 Отговор
    Тия 1.5 млн. само за първото тримесечии ли са хаха смешници открили те че то никой не ви се е крил бе
  • 27 Хрис

    13 0 Отговор
    Колко вярват, че Баневи, прокпиевци, ветковци и т.н. ще бъдат опандизени ? Малцина. Не, че тези лица не са извършили престъпления, а за това че тези рабфаковски прокурори от специализираната прокуратура само се тупат по гърдите, като Кин Конг и не са в състояние да извършат задълбочено разследване и издигнат обосновано обвинение. Ще стане така, че обвиняемите ще ни осъдят в Страсбург за понесени морални унижения и материални загуби. От първи път познайте, кой ще плаша.
  • 28 Иаж Ми Хойа

    12 0 Отговор
    Прах в очите на хората.За 30 години ,няма един от тея тъй наречени олигарси ,осъден и хвърлен в затвора....Няма и да има. Иван Костов кога?Сокола кога? Цирк Депутат...имитация на прилагане на закона...Дейба и ...
  • 29 Хинин

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "се се се ре УМРЕ урааааааааааааа":

    Грешиш или си малък и не помниш. При социализма имаше и деректори на прдпрития и фондове и зам-министри да търкат наровете в кауша и то за далч по-малки по стойност престъпления. А за близо 30 години капитализъм нито един. Даже един от социалистическите престъпници беше пуснат предсрочн.

    Коментиран от #30

  • 30 Усмивката

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хинин":

    Което си е вярно ,вярно си е.
  • 31 1111

    7 0 Отговор
    Нямах намерение до коментирам но ми става интересно какво става с един фонд като акабе форес с който откраднаха боновете на хората от приватизацията на който бяха начело и как го преобразуваха в холдинг и не са платили и една стотинка дивидент на хората. Защото точно с тия бонове са придобили тия предприятия.

    Коментиран от #33

  • 32 месара

    5 0 Отговор
    смешна цифра, милионите са много повече!
  • 33 Усмивката

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "1111":

    „За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт”........Васил Левски
    „какво става с един фонд като акабе форес с който откраднаха боновете на хората от приватизацията на който бяха начело и как го преобразуваха в холдинг и не са платили и една стотинка дивидент на хората. Защото точно с тия бонове са придобили тия предприятия.”
  • 34 Невярващ

    7 0 Отговор
    Абе хора само имота който показвате сигурно над1,5 мил.
    в евро! Да неби да става въ прос за1,5 милиарда? Стига крихте цифри!
  • 35 Гост

    2 0 Отговор
    1.5 милиона.То само накитите на Г-жа Банеао сигурно са повече.Кво се подигравате.За тиквата това са пари за седмицата
  • 36 Гост

    3 0 Отговор
    1.2 милиона по 10 процента са 120000 лв с лихвите до 300000 хиляди. Но те ще излязат от тази история по чисти от дева мария . А прокуратурата пак дига прах . Но вече е време да им поискаме сметка за ресурса който ние плащаме от джоба си на тези некадърни ченгета .
  • 37 браво краво

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЕМО":

    Публикувано във факти.бг: като общият размер на присвоеното имущество е над 1.5 млн. лв., а общият размер на щетата за фиска е над 500 000 лв. Това ли щетата за фиска- 500000лв. Боже за какви смешни суми говорим,а десетки милиарди левове никой не разследва.
  • 38 У лево е Крим

    2 0 Отговор
    Нека да припомня, че мюсю Лю Премиер бе обявил преди време, че има офшорки! Аз не харесвам Баневи е смятам, че трябва да си понесат последствията, а ма хайде правилото да важи за всички! Та предвид общественият интерес Борисов да вземе да си обяви офшорките и да предостави информация за движенията по сметките!!! - Някак странно е премиерът да пере пари през офшорни фирми и за него законът да не важи!!! - Не мислите ли?
  • 39 Порно

    2 0 Отговор
    Като ще обвиняват за бандитска приватизация , защо арестуват само тоя дето яде баницата ? Тоя , дето я раздаваше кога ще приберат ?
  • 40 Spewn1

    4 0 Отговор
    1.5 млн. за тези хора са пари за семки.
  • 41 Агенция ЗА приватизацията

    0 0 Отговор
    Е!? Имали са хората , не са закусвали сутринта и са спестявали:)))
    То и Костов в годините на Демонстрацията - Демокрацията ходеше на кръста с ченчаджийско протмане и кожено шлиферче, ама к-во от това.
    Всички са лапали от една паничка, за което им и било помагано.
    Чинията е празна и затова трябва някой да "по - върне" взетото.
    Целият "цирк" от 10 ноември до ден не е спирал.
    Аман от алчна самовлюбена простотия по върховете.
    От 89 насам все едно и също гледаме . Италиянски сериял.
    Никой нищо не е виждал, Никой нищо не е чувал, Никой нищо не знае.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.