Отидете към основна версия

6 460 15

Страхотен автомобилен виц

  • бонус-малус-
  • катастрофи-
  • гражданска отговорност-
  • автомобили

Бонус-малус ли? Все едно да съдят пистолета, а не убиеца

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Родените през 70-те вероятно помнят един "страшен" филм, появил се по нашите екрани малко преди "перестройката". Черната чешка комедия "Вампирът от Ферат", преведен по неизвестни причини у нас като "Вампирът Фера". В него се разказваше за един кръвожаден автомобил, който се движеше с кръвта на тези, които го карат, смучейки я от педала за газта.

И ако във филма посланието вероятно беше, че високата скорост убива, то какво ли е посланието на новия "филм", в който ни вкарва хитът на седмицата - обсъжданата от мало и голямо система "бонус - малус" при застраховката "Гражданска отговорност". Според която нарушенията ще вървят с автомобила, освен с водача.

Като се замисли човек, има резон в тази работа. Автомобилите в България масово са над 18-годишни, така че могат да носят отговорност за действията си. След като сиромаси и тарикати трупат лоша кредитна история, защо пък колите да нямат лошо съдебно минало. Държавата няма пари, а ние сме патриоти. Нещо повече. Защо да не се въведе и ергенски данък за несемейните автомобили над 18 години. Сватбите не са лошо нещо. Как ви звучи: Вие, Skoda Octavia, съгласна ли сте да вземете за законен съпруг Mercedes-Benz, да споделяте един гараж в радости и скърби, в смяна на масла и годишни технически прегледи?

Корифей в бранша като Алекси Стратиев обяви идеята за бонус-малус като прийом от светата инквизиция. А когато висш катаджия намесва Торквемада, повярвайте, нещата са сериозни.

Басираме ли се, че само за 48 часа след евентуалното въвеждане на тази, уж чакана 10 години система, ще бъде изградена и пусната в действие друга стройна система - за заличаване на тъмното минало на автомобилите. Както чистят лоша кредитна история, така ще заличават и пакостите, които е свършила колата, за да не й скача данъкът.

"Приятел, що си се омърлушил такъв, я да видим - осем катастрофи, двама убити, четирима ранени, едно диво прасе и едно магаре. Айде недей да нервничиш, де. Ше те опраим. Какви сме оправяли, та тебе няма. Ела в сряда с парите, колата ше е невинна като чавдарче със синя връзка".

Всеки опит българинът да бъде скубан допълнително е имал обратен ефект и е активирал неговата изобретателност от "тъмната страна". Диалектика, би казал Маркс, ако можеше да присъства на шоуто.

А безумието на идеята "бонус-малус" с колите-престъпници най-кратко някой бе описал във фейсбук - все едно да съдят пистолета, а не убиеца...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини