Отидете към основна версия

31 967 110

Развъдчик на Кане Корсо за ФАКТИ: Породата не е агресивна!

  • порода кучета-
  • кане корсо-
  • трагичен случай-
  • убийство-
  • мъж

Кучетата от породата са изключително интелигентни и със стабилен характер

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пет домашни кучета и техният собственик бяха задържани от полицията, а причината е смъртта на 39-годишен мъж край село Владо Тричков. Причината за смъртта на мъжа е нападение от страна на кучетата, които са от породата Кане Корсо италиано. От ФАКТИ изказваме най-искрените си съболезнования към близките на убития мъж. ФАКТИ своевременно реагира и потърси експертно мнение от развъдчик на Кане Корсо италиано. Дамата, с която разговаряхме се казва Силвия, като тя и съпругът ѝ от близо 6 години активно изучават и практически целодневно се занимават с породата.

''Въз основа на тази трагична новина, първо бих искала да изкажа искрените си съболезнования на семейството на загиналия по този ужасен и нелеп случай мъж. Приемам присърце този трагичен случай и имайки предвид, че аз и съпругът ми селектираме тази порода от около 6 години, е наистина добре да има експертно разяснение за нея. На всички ни е ясно, че най-вероятно и тази порода наред с питбулите, Дого аржентино и други едри породи, ще влезне в съзнанието на хората в България като ''опасни, агресивни убийци'' и ще остави дълбок негативен отпечатък у тях, за тази иначе наистина стабилна като характер порода'', заяви за ФАКТИ Силвия.

''Кане Корсо италиано е италианска порода с богата история от над 2000 години. Те са изключително интелигентна порода, както казах със стабилен характер, здраво сложено тяло, енергични като бързина на движения на кратки разстояния. Те са доста лесно подлагащи се на тренировки, много възприемчиви, любопитни като натура и социални. Породата наистина е използвана от италианската мафия за защита, като гард, а също така и за да пази магазини и складове с ценни стоки. В селата породата е ползвана от фермерите за пазач на стадата. Породата не е била селектирана за директно нападение на хора или за участие в бой между кучета. Добре е да се прави разлика между заложени генетични защитни реакции и откровена агресия без причина'', обясни пред ФАКТИ развъждащата породата.

''Много любвеобилни са към стопаните си и особено привързващи се към тях и децата, но същевременно с това имат и вродени работни защитни качества на много добър пазач.
Подчертавам, че това е много сериозна порода, която не е за всеки. Отглеждането на Кане Корсо е изключително сериозна и отговорна работа'', уточни за ФАКТИ тя.

''Като всяка една порода има своите специфики, определени качества, определен характер и навици, но в никакъв случай в Кане Корсо няма генетично заложена такава жестока агресивност! Всяко едно куче, ако е добре възпитано, социализирано и гледано, ще бъде един прекрасен и не показващ агресия домашен любимец'', заяви Силвия пред ФАКТИ.

''Това е задължение на стопаните. Необходимо е те да полагат сериозен труд и време в обучение за общо послушание, за социализация, добри грижи и най-вече за създаване на една дълбока връзка между куче и стопанин. Аз и съпругът ми отглеждаме Кане Корсо италиано от 6 години, имаме 7 кучета от тази порода, всяко едно със своя специфичен характер и темперамент, но всичките социализирани и абсолютно адекватни към всякакви ситуации, а също така добронамерени към хора и деца'', продължи разказа си за ФАКТИ тя.

''Бих искала ясно и категорично да заявя, че няма родено агресивно куче, независимо от това каква порода е, дали е породисто или не. Ние стопаните сме тези, от които зависи правилното психическо израстване на кученцето, постоянство в социализацията му и коректното обучение за общо послушание. Ако за кучето не са полагани достатъчно грижи, ежедневни, ако не е било социализирано, ако е било третирано по лош начин, връзвано, недохранвано системно, оставено затворено дълго време ( седмици, месеци, години) на едно място, е за съжаление логично да се отключи факторът агресивност при него. То виждайки нещо, което за него е непознато и нетипично, агресията е вид защита от това, с което то не е свикнало до този момент от живота си. Най-вероятно в тези случаи кучетата се чувстват заплашени. Имало е и жалби до кмета от съселяни на собственика на кучетата по този случай. Разбра се, че собственикът не е живял постоянно там, а е идвал през няколко дни за да ги храни'', заяви Силвия за ФАКТИ.

''Естествено има и проценти генетична предаваемост на характера от родителите към кученцата, но отново ще кажа, че с правилен подход и работа - всичко може да бъде поправено.
Появи се информация, че в случая с починалия човек, кучетата са били сами през по-голямата част от времето, нередовно хранени, оставени в изолация и моето лично мнение е, че са копаели дупки, искайки да излязат, точно с цел да търсят храна. Всеки знае, че една глутница от кучета се чувства много по-силна и там вече психологически нещата стоят по съвсем друг начин. Основният проблем най-вероятно е изолирането на тези кучета, които със сигурност стават асоциални. Имайки предвид и редовното недохранване, липса на ежедневен контакт с различни хора, разходки и занимание с тях, събрани тези неща са най-вероятната причина за тази трагедия'', констатира пред ФАКТИ дамата.

''В днешно време има много стопани на кучета от тази порода, живущи в апартамент или къща, семейни с деца. Кане Корсо се използва за защита ( ИПО) и спортове, дори като аджилити. Също така представители на породата могат доста често да бъдат забелязани по киноложките изложби, в ринг, в близост до друг мъжки екземпляр от тази порода и то без това да поражда някакъв проблем между тях'', добави тя за ФАКТИ.

''В Америка и Европа породата се използва изключително често като service animal или казано на български - обслужващо куче за хора с определени, специфични потребности. Искрено се надявам казаното от мен да допринесе за един реален поглед върху Кане Корсо италиано и характеристиките на тази порода, но най-вече да спомогне против опетняването на името ѝ'', завърши анализа си за ФАКТИ Силвия.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 36 гласа.

Свързани новини