Отидете към основна версия

3 297 50

Да искаш машинно гласуване след хакерска атака в НАП е отвъд абсурда

  • машинно гласуване-
  • машинен вот-
  • хакерска атака-
  • нап

Изборният процес не е игра. Не е и не може да бъде заложник на прищявките и капризите на една шайка раздърпани служители в няколко IT компании

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно“. Тези думи на хакерите, които удариха системите на НАП и източиха лични данни над 5 милиона граждани и фирми, дълго ще отекват из коридорите на властта. Защото отвъд всичко останало, носят и един сериозен заряд на унижение. Не просто ни окрадоха, а ни се изсмяха в очите. Няма да коментирам самата атака над НАП, има си специализирани органи, които тепърва ще разследват как се случи цялата тази унизителна ситуация. Думата ми обаче е за изборите и темата с машинното гласуване. Въобще след тази атака и след болезнената констатация, че състоянието на киберсигурността ни е пародийно, мисля, че всякакъв нелеп опит да се реанимира гласуване чрез машини или по електронен път е отвъд абсурдна.

Нека първо кажем няколко думи за електронното гласуване. С оглед на ситуацията май няма здравомислещ човек, който да иска към този момент електронно гласуване. С тази „мисъл техническа“, която върлува като бубонна чума из IT-отделите на администрацията ни, мисля, че по-добре вместо електронно гласуване, просто директно да отменим изборите. И без това от тях няма да има съществен смисъл, ако всеки може да човърка из резултатите, а като виждаме състоянието на киберсигурността ни („пародийно“) едва ли може да се очаква друго. Добре, да се съгласим, че „електрическото“, както го наричат зевзеците из социалната мрежа, гласуване е в коша и там ще си остане. Какво правим обаче с машинното гласуване?

По същество проблемите с машинното гласуване са няколко. На първо място е проблемът със сигурността на отчетения вот. Машините дават дефекти, бъгват, забиват и въобще – носят всички позитиви, но и негативи на всяка машина. При един бъг на машината кой ще гарантира, че вотът е записан и отчетен като хората? Видяхме как цял свят се смя на Мадуро във Венецуела за машинното гласуване там. И нашите чукчи решиха, че най-доброто решение е да възпроизведем венецуелското техническо чудо относно дилемата „за“ или „против“ машинно гласуване. Но да оставим този абсурд настрана. След хакерската атака в НАП мисля, че би трябвало да са лъснали уменията на нашата „мисъл техническа“ да се справя с проблемите на киберсигурността.

Машините, макар и несвързани с интернет, пак си остават една електроника, от която, очевидно, държавата ни разбира толкова, колкото Албания разбира от самолетостроене. Въобще – тъжна картинка. Вторият съществен проблем на машините е, че са брутално скъпи. За полубананова демокрация като нашата да се накичим с машини във всяка секция е като в Ботсвана да си купят електрически коли на „Тесла“ за нуждите на тамошната полиция. В докладът на ЦИК за отминалите избори констатациите са плашещи – един глас на машина струва 60 лева, докато един глас на хартиена бюлетина струва 77 стотинки.

И за финал – отново от данните на ЦИК излиза, че едва ¼ от гласувалите в секция с машина са подали вота си именно чрез машината. Останалите ¾ са гласували с хартиена бюлетина, въпреки възможността да гласуват с машина. С други думи – само да не се окаже, че това е поредната лабораторна тема, от която гражданите не се вълнуват въобще, а? Има едни жълтопаветни рицари на машинното гласуване, които се чудят как да изведат пред скоби един технически (и по съществото си – не особено съществен) въпрос и да го превърнат в проблема на държавата. Иначе част от тях излезли да искат оставката на финансовия министър заради фала в НАП, ама да ги пита човек чия оставка ще искат, ако някой сръчен хакер ни открадне изборите заради техните машинки и играчки?

Изборният процес не е игра. Не е и не може да бъде заложник на прищявките и капризите на една шайка раздърпани служители в няколко IT компании. Към изборите трябва да се подхожда сериозно и отговорно. И най-вече – дайте да си отговорим какъв точно проблем ще реши машинното гласуване. Ще направи ли изборите по-честни? Не. Ще ги направи ли по-евтини? Категорично не! Ще ги направи ли по-достъпни за хората? Само който не е виждал как баба му си служи с дистанционното за климатика, само той може да си мисли, че на всички граждани ще им е лесно да гласуват с машина. И какъв изборен проблем ще решат машините? Никакъв. Само ще създадат проблеми и ще дадат възможност на някой скучаещ хакер отново да ни обясни след някоя друга година, че нивото на киберсигурност ни е пародийно. И на мен ми се иска да сме „нация техническа“, ама не сме. Иска ми се и да съм лекоатлет, ама не съм. Такива са реалностите и трябва да се съобразяваме с тях. Иначе сами пишем историята на собствения си провал. Затова – никакво машинно гласуване!

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 18 гласа.

Свързани новини