Отидете към основна версия

19 601 38

Църкат ли, църкат, мишлетата от БНТ...

  • бнт-
  • футбол-
  • бфс-
  • национален отбор

Коректив или "приведени глави" трябва да са журналистите?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След края на мача България - Англия (0:6), коментаторът на двубоя по БНТ Стефан Георгиев заяви, че с неудоволствие е бил част от случващото се. Водещият на студиото Ивайло Ангелов пък си позволи да стигне по-далеч, използвайки думата "срам". И това бе един от малкото пъти, в които този човек каза истината. Срамът обаче отива директно в градината на същите тези господа, представящи се за журналисти.

За над три часа живо предаване, включващо студио преди и след самия мач, коментаторът, както и водещият на студиото нито веднъж не изрекоха името "Борислав Михайлов". Не споменаха БФС, отместваха вниманието и от Красимир Балъков. След най-тежката домакинска загуба в историята на българския национален отбор! Не им прави впечатление и стадион в какъв вид е работното им място, въпреки че са били на няколко световни първенства. Ей такива "личности" работят в националната телевизия, която се финансира от българите, за да работи в обществен интерес. Аз заплата на такива хора не желая да плащам. Да се чуди човек, ще му изсъхнат устните на иначе пълния със самочувствие Ивайло Ангелов, ако спомене Борислав Михайлов ли, или пък някакво природно явление ще ни застигне, ако същият вземе та прояви иначе нонстоп изискваното от футболистите "мъжество". Защото няма по-грозна гледка от събрали се няколко мъже, които се гънат като червеи само и само да измислят някакъв начин да не кажат истината. Очевадната истина.

По всяка вероятност всичко това е плод на нареждане отгоре. За това свидетелства и сценарият на студиото, в което взеха участие и други двама корифеи, от които единият беше особено комичен, а другият започна да защитава феновете, заради които днес ни сочи с пръст цял свят. Добре, че не заговори и за норвежците. Но с това сме свикнали, в БНТ с години се канят едни и същи преклонени главици, които мънкат, въртят и сучат, губейки времето на всички.

Скатаването на Ивайло Ангелов пък стигна дотам да използва фрази от рода "Аз не разбирам от футбол". Ами щом не разбираш от футбол, какво правиш на тази позиция, господине? Или толкова те е страх да поемеш отговорност, че си готов по всякакъв начин да се изсулиш пред зрителите? Г-н Ангелов, вие разбирате ли, че коментирате сфера, в която от 15 години България е в непрекъснато пропадане, която в този период е ръководена от едни и същи дебелокожи персонажи, които не са постигнали никакви успехи. Г-н Ангелов, една лесна логическа задача, щом не разбирате от футбол. За финансовата криза в БНТ чистачките ли са виновни или Константин Каменаров и Емил Кошлуков? Г-н Ангелов, във всяка една структура основната отговорност се носи от горе надолу или от долу нагоре?

Крайно време е в България мъжеството да се върне на мода. А не пазенето на столчето. Нищо толкова страшно няма да стане, ако се осмелиш да кажеш няколко думи извън сценария. След това ще има кой да те уважава и защити. Но не би. И за всичко случващо се сега, немалка вина имат и журналистите. Които толкова години мълчаха по същия оглушителен начин, както вчера Ивайло Ангелов и Стефан Георгиев. Защото същото е в останалите медии. И няма как да е иначе, когато преди няколко дни Кирил Домусчиев казва колко много допринасял за футбола Борислав Михайлов. И резултатът от всичко това е командата към папагалските медии, която влезе в действие след мача снощи - "футболистите са виновни". Неслучайно днес коментари срещу БФС няма къде да прочетете. Затова непрекъснато повтаряме колко вредни са определени процеси в държавата, медиите, които често се подминават от хората с лека ръка.

Най-лошото е, че цялата тази пародия е огледало на соцманталитета на един народ. Народ, който с години мълчи, за да си запази службицата и после се чуди откъде е дошла несправедливостта, в която живее. Народ, който цял живот седи приведен, вместо да си позволи поне веднъж да се почувства човек, изправяйки се гордо. Народ, около който гори пожар, а той се прави, че не го вижда. Народ, който седи послушно пред Пеевски и Кошлуков. А те се нуждаят от точно такива наведени. Със завързани очи.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 108 гласа.

Свързани новини