Last news in Fakti

16 Октомври, 2019 23:21 9 452 19

Журналистката Валя Ахчиева проговори за репресията срещу нея

  • валя ахчиева-
  • ''открито''-
  • бнт-
  • свалено-
  • марешки я съди-
  • разследване-
  • паралелен износ на лекарства

Това е репресия срещу всички, които искат да има свобода на словото

Журналистката Валя Ахчиева проговори за репресията срещу нея - 1
Кадър: ''Честно казано с Люба Кулезич''

Журналистката и водеща на сваленото от ефира на БНТ предаване ''Открито'' Валя Ахчиева получи трибуна от предаването ''Честно казано с Люба Кулезич'' по ТВ Евроком. Пред Люба Кулезич тя говори за делото заведено ѝ от лидера на партия ''Воля'' Веселин Марешки и майка му Веска Марешка, както и за паралелния износ на лекарства, който бе обект на журналистическо разследване от нейна страна.

''Завел е дело срещу всичките ми седем издания на ''Открито'' за паралелния износ на лекарства. Миналото лято той и майка му са решили, че са претърпели неимуществени вреди по повод тези предавания. Веска Марешка спряла да пее, приключила кариерата ѝ. Тази схема никой не искаше да я решава и да я пипа. На пръв поглед паралелният износ на лекарства е един законен бизнес. Това е законно. Въпросът е, че имаше вредни последици от него'', заяви Ахчиева, която е спечелила на първа инстанция делото заведено ѝ от Веселин Марешки и неговата майка Веска.

Ахчиева даде пример с лекарството Хумира (използвано за лечение на активен артрит), то пристигало на една ниска цена, но вместо да стои в българските аптеки и да лекува болните, много бързо заминавало към друга дестинация. Конкретният пример е с Германия, докъдето е стигнала Ахчиева в разследването си за паралелния износ на медикаменти.

''Хумира вместо за дядо Пешо, отива за дядо Ото, но там цената е два пъти по-висока. Тук държавата е в задължение към хората. Бяхме в Одрин (Турция) видяхме, че и там е в пъти по-евтино, отколкото в България. Държавата беше принудена да вземе законови мерки, за да може по някакъв начин това да се регулира.

''Естествено, че има натиск. При първия случай с наказанието ми от БНТ на Каменаров аз обявих, че искат да ми запушат устата. Все пак си извоювах това право да пиша в сайт от Брюксел'', категорична бе тя на зададения ѝ въпрос за натиска.

''Тогава казах, че има репресия срещу мен като журналист, репресия срещу всички журналисти и срещу всички, които искат да има свобода на словото'', продължи Ахчиева.

Това е политически процес срещу журналист'', обяви Валя Ахчиева и аргументира твърдението си с това, че щом зам.-председател на Народното събрание и лидер на политическа партия води дело срещу журналист, защото въпросният такъв е правил разследване, което касае бизнеса на този политик, то това е политически процес.

Относно работата си за европейски сайт след свалянето на ''Открито'' Валя Ахчиева заяви: ''Усетих сладостта на свободата и високите професионални стандарти. Хората там се интересуват само от фактите и доказателствата и нищо друго.''

Журналистката Валя Ахчиева заяви още, че завчера е представила концепция за разследваща журналистика на конкурс организиран в БНТ, в който тя е единствен участник.

Тя заяви още, че е влязла в кабинета на новия генерален директор на БНТ Емил Кошлуков и му е връчила решението по делото ѝ с Марешки, което е в нейна полза.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    7 13 Отговор
    Pretty woman..! Сладко говори и омайва публиката..!
  • 2 Хайде...

    27 2 Отговор
    Направете с Л.Кулези една НЕЗАВИСИМА ТЕЛЕВИЗИЯ!

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хайде...":

    И партия! Примерно "НЕВОЛЯ" :)
  • 4 Тръмп

    4 24 Отговор
    Ахчиева е окована в тежки зависимости и за това се чувства репресирана от веригите на Корупцията и Злото!!!:):):)

    Коментиран от #19

  • 5 Aaaa

    1 14 Отговор
    Ако беше така, да я биеха вече поканили на закуска. Безплатно. Щом още пише, значи е страх и пише само квото и кажат.
  • 6 гост

    34 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Бяхме в Одрин (Турция) видяхме, че и там е в пъти по-евтино, отколкото в България..за Одрин не знам, но за Гърция съм сигурен че е в пъти по-евтино.От години си купувам ''RELVAR'' по 14,5 евро, докато в България е 89 лв...колко е разликата-сами си направете сметката. А ''INCRUSE -ELIPTA'' при цена в Гърция 7,80 евра в България-61 лв. Та явно е настъпила мноооого големи интереси на медикофармацевтичната мафия Ахчиева...жалка държава...
  • 7 Усмивката

    9 1 Отговор
    Преди известно време купувах ,,виетнамско чудо” за 30 стотинк.Вчера ми потече студена пот като ми поискаха.....3 лева парчето.Но не от аптеките на Марешки.Не са.о....
  • 8 ужас

    27 0 Отговор
    Здравна мафия. Бойко не го интересува. Той се занимава с глобална политика- Западни балкани, Сирия, Фолксфаген, Корея
  • 9 onq s konq

    5 28 Отговор
    ВБЕСЯВАМ СЕ като чуя че в БГ няма "Свобода на словото".А нима В МОМЕНТА Ахчиева не говори АБСОЛЮТНО каквото си иска по Евроком?!Което междувременно е възможно в доста малко държави по Света...И така както нямаме Свобода на словото",сме на 111място,каето в общи линии е "Златната среда.А какво да кажат Русия и Беларус,които са на 148/9 място?Ами БРАТСКИ КИТАЙ,който пък е на 180място,т.е. ПОСЛЕДНО?А иначе се прихласнате по Китайската икономика,но "бъкел" не споменавате тука са Танковете на площада Тя Нън Мън,които МАЧКАХА ЖИВИ ХОРА,за ТОТАЛНИТЕ АРЕСТИ на демонстранти в Русия да не говорим.Обвинява Ахчиева Марешки за Паралелен износ за Германия,но НЕ ОТРИЧА че е ЗАКОНЕН.А против Бизнеса ли е Ахчиева и не знае ли че "Всичко което не е забранено Е ПОЗВОЛЕНО"?Естествено че В Германия цената на въпросното лекарство ще е 2 пъти по-висока от тук,а в Турция - по-ниска,защото всяка държава си има СОБСТВЕН СТАНДАРТ НА ЖИВОТ!И е близко до акъла че на който му е скъпо нещо в БГ,да купува от Турция,или Гърция.А може би Ахчиева ЖАЛИ за Желязната завеса при соца?И уж е щастлива че пишела в Европейски сайт и "усетила сладостта на Свободата"но...обикаля като гладна кучка БНТ ПАК.А ЗАЩО?Ами защото РАЗЛИКАТА В ЗАПЛАЩАНЕТО между БВН и въпросният "Евросайт" е от Земята до Небето!И уточнявам:Нямам нищо против лицето Ахчиева,просто МРАЗЯ ДВУЛИЧИЕТО.

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Баба от село

    17 3 Отговор
    По езика ви личи културата.
    Не плюйте една умна и прозорлива журналистка бе професионални плювачи и плювачи.
  • 12 Никой

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Имаше шум около някакво лекарство, произведено от Софарма. Тук беше по-скъпо, отколкото в Турция при всичките му мита и глупости по границата. Не помня какво беше, но го имаше. И това ако му казваш "законно" да му пикам на бизнеса. Хората първо гледат интереса на СОБСТВЕНИЯ си народ. Явно не ние избираме наглеците по върховете на каквото щете
  • 13 Марешки

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Аз ще ти дам хапчета безплатно. Само престани да тормозиш хората, никой не ти иска мненията, също така и коня. Той откога не е пасъл люцерна?
  • 14 Аспиринчо

    15 0 Отговор
    В Гърция всички аптеки продават лекарствата на еднакви цени. В пъти по-ниски цени от РБ. Щото си нямат Марешки, Санита, и съответните безхаберници в Парламента и Правителството.
  • 15 От български съд

    2 3 Отговор
    Осъдени комунисти няма до ден днешен ! Всичко отсъжда в тяхна полза !
  • 16 ШЕФА

    1 5 Отговор
    Валето ако има още мъзга бих я изплющял с този дърт салам.Има хляб още в нея......................

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 НАРОД ИЛИ ПЛЕМЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "ШЕФА":

    МАФИЯТА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ - ЩОТО СИ НЯМАМЕ НАРОД - КОЙТО ДА ОТИДЕ ДО УРНИТЕ И ДА ГЛАСУВА ПРОТИВ !!! АКО СИ НАРОД СТАНИ И ГЛАСУВАЙ , ЗА НОВИ ХОРА В ПОЛИТИКАТА , ПРОТИВ ТЕЗИ В УПРАВЛЕНИЕТО ! ИЗПОЛЗВАЙ МАЖОРИТАРНО ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ В ЛИСТАТА !
    СМЕЛО ГЛАСУВАЙТЕ , НО И ПАЗЕТЕ ИЗБОРНИТЕ ПРОТОКОЛИ!!!
    ЧЕ БАЙ-ГАНЬО - УБИЕЦА НА АЛЕКО - САМО ОТ ДЕБЕЛА ТОЯГА РАЗБИРА - ДИВАКА !!!
  • 19 "зависим"

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тръмп":

    И на теб ще ти дойде редът защитника на корупцията и злото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове