Отидете към основна версия

6 599 30

Пламен Данаилов, финансов експерт: "Мерките на Горанов: без анализ, без отчет, без конкретика!"

  • пламен данаилов-
  • финансов експерт-
  • министър горанов-
  • мерки-
  • кредити

Кратък анализ на представените от министър Горанов икономически мерки за справяне с кризата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прави впечатление, че липсва анализ и отчет на изминалия период от първия месец на наложените ограничителни мерки (от 13.03.20 – до 13.04.20), кои са секторите в икономиката, които са най-пострадали (само за пример: ресторантьорство, туризъм, строителство и т.н.), има ли предприети конкретни мерки в най-тежко засегнатите отрасли.

Основните мерки са кредити, кредити и пак кредити. Повече от 40 дни след началото на наложените ограничения, правителството все още не е готово с конкретните мерки как ще се предоставят тези кредити, а до няколко дни да очакваме разяснителна кампания под формата на видео клипове, които щели да бъдат разпространявани безплатно (за последното не съм сигурен, защото безплатен обяд няма).

Единствената към момента действаща програма е така наречената 60/40, която по същество е 38/62, защото работодателите се задължават да платят осигуровките и данъците, дължими върху възнагражденията на работниците и служителите.

Премиерът каза, че кредити не са вземани, и че 10 млрд. лева стоят непокътнати, а топим мазнинки. От началото на годината до момента са взети 1,2 млрд. лева под формата на кредити, т.е. 10 млрд. лева съвсем не са непокътнати.

На въпросите за подготовката на страната да кандидатства за получаване на помощ от осигурените 2 програми от Европейския Съюз, макар и не напълно финализирани, министър Горанов отговори без конкретика, без даже и малък намек за реална подготовка на страната да кандидатства. Във връзка с предоставените 500 млн. лева като увеличение на МВР и МЗ единствено чухме, че към момента може би са похарчени около 20/30 млн. лева. Първо, разлика от 10 млн. лева, не е несъществена, второ, не е сериозно да не се знае за какво са похарчени, това са специално заделени пари и липсата на конкретика създава съмнения за корупция, трето, липсата на информация за какво ще се харчат останалите пари също е много притеснителна.

В заключение министър Горанов обяви, че имало безвъзмездни грантове: пари по евро програми за микро и малки предприятия, но тези програми не са нови, те не са свързани с подпомагане на дружества и хора, изпаднали в затруднения заради икономическата криза, предизвикана от здравния проблем. Тези програми са били налични и преди кризата.

Останаха без коментар важни въпроси свързани с: Защо не е предвидена актуализация на разходната част в бюджета? Предвижда ли се такава актуализация? От капиталовите разход заложени в бюджета, каква част е изпълнена? Кои са по-значителните проекти, за които са дадени публични средства? Предвижда ли се закупуването на бойни кораби и бойни машини от МО? Предвижда ли се ново отлагане на влизане в сила на новите разпоредби от Наредба Н-18 (наредбата за касовите апарати). Докъде са стигнали преговорите с браншовите организации? Какви са последните прогнози на Министерството на финансите за БВП, безработица, данъчни проходи? Предвиждате ли нова актуализация на бюджета? Държавата, чрез ББР или друго държавно дружество ще участва ли в директно или индиректно в увеличението на капитала на една българска банка? Поискано ли е намаляване на вноската към ЕС? Защо не е поискано?

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 51 гласа.

Свързани новини