Отидете към основна версия

1 160 6

Кунева: Държавен монопол върху ядрената енергетика е възможен

  • меглена кунева-
  • ядрена енергетика-
  • аец "белене"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може да се наложи държавен монопол върху използването на ядрената енергетика. В много страни, включително и в България, има текстове, които го позволяват.

Така председателят на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева коментира пред БНР последното развитие по темата АЕЦ “Белене” и заявения частен интерес. Кунева даде пример с член 18, ал. 4 от Конституцията и Закона за безопасно използване на ядрената енергия, като призова управляващите да ги прочетат. “Много ми се иска българските парламентаристи, особено от ГЕРБ, непрекъснато да имат Основния закон пред себе си”, заяви Кунева, отбелязвайки, че изграждането на централата може да стане чрез отдаване под концесия.

“Не съм чула дали ще променят Конституцията, което, разбира се, е възможно”, допълни Кунева, като акцентира върху прибързаността в действията на управляващите, които са обявили, че са готови да приемат парламентарно решение, с което да дадат мандат на правителството за преговори с компания, за която няма никаква информация. “Четох в интернет, в моята страница във Фейсбук – хората са обидени. За пореден път се взима решение без общественото мнение да бъде чуто. Тук става въпрос за източник с повишена опасност, за обект от националната сигурност. Когато у нас беше направен печалният избор на Калина Илиева за директор на фонд “Земеделие”, в Брюксел ми казаха – какво толкова, нали не става въпрос за ядрена енергетика, сега обаче случаят е точно такъв”, каза още Кунева.

Председателят на “Движение България на гражданите” изтъкна, че политиците все по-малко се интересуват от позицията на хората. “Когато говорим за този или всеки друг проект, свързан с ядрена енергетика, на първо място поставяме безопасността”, заяви Меглена Кунева. Тя отбеляза, че позицията й за АЕЦ “Белене”, която е изразявала от години, включва необходимостта от западен инвеститор, модерни и безопасни технологии, както и гаранции, че ще има пазар за произведената енергия. “Днес нямаме цялостна стратегия за енергетиката, това управление започна в рамките на шегата – с гръмки обещания, премина в трагикомедия, сега отива към един жанр с недобър край”, описа ситуацията Кунева и призова за пълна прозрачност.


Относно частния инвеститор, който вчера изненадващо е бил представен в Народното събрание, Кунева коментира: “Ако това е инвеститор, който е добър, то управляващите го съсипаха, а ако е инвеститор, който трябва да отвлече вниманието, много жалко за начина, по който се обръщаш към хората. Това е ясен пример, че имаш хората за материал”.

Меглена Кунева изрази притеснения и относно липсата на яснота за българското участие по проекта за руския газопровод “Южен поток”. “Премиерът Борисов заяви, че става въпрос за пакетни преговори между България и Русия за АЕЦ “Белене” и за “Южен поток”, но ние днес нямаме информация чии ще са тръбите, ще получаваме ли такса за тях, колко години ще изплащаме този газопровод и кога ще започнем да печелим от него. Няма яснота и какво става с “Бургас-Александруполис”, обобщи Кунева.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини