Отидете към основна версия

6 550 113

Илиан Тодоров пред ФАКТИ: Не нарекох "изроди" всички протестиращи

  • протест-
  • ситняково-
  • илиан тодоров-
  • областен управител

"Да, всеки има право да протестира колкото си иска, но не по този груб начин", каза Илиан Тодоров

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Илиан Тодоров е областен управител на областна администрация Софийска област. От ФАКТИ се свързахме се с Илиан Тодоров за коментар относно антиправителствените протести, които от началото им досега той коментира в своята Facebook страница. На 30 юли г-н Тодоров написа там, че „Два милиона софиянци са жертви на терор!” и допълни: "Не може 2 милиона софиянци да бъдат жертва на шепа погазващи закона личности. Никой не ви спира да протестирате, но не пречете на останалите да живеят!”.

Преди няколко дни отново във Facebook той написа: „Изроди, взимайте си ковчезите, чувалите и простотията и отивайте да блокирате междугалактическата магистрала”. „Това ли са новите ковачи на законите? Това ли е новият морал в политиката? Да потрошиш колата на майка, возеща две невръстни деца, чието единствено прегрешение е, че са дръзнали да се приберат в къщата си. Ако това са нови лица и нов морал, нека Бог ни е на помощ...”, пише в същата публикация на областния управител.

Разговора ни с Илиан Тодоров четете в следващите редове:

- Г-н Тодоров, виждам, че сте доста активен в социалните мрежи, в официалната Ви страница относно протестите – как разсъждавате относно тях?

- Аз разсъждавам, че абсолютно всеки български гражданин има право да протестира стига да не нарушава правата на други граждани.

- А смятате ли, че протестиращите нарушават правата?

- Това, което се случи на „Ситняково” с майката с двете деца е наистина нечовешко и абсолютно и неприемливо. Аз, както и Вие – Вие сте жена, сигурно сте и майка, на никого не би му било приятно, особено на жена с двете си деца, да му се случи подобно нещо. Всеки има право да протестира. И аз съм протестирал. Всеки български гражданин има това право, но не да тормози другите хора по този начин. Това е нечовешко, което го направиха. За мен, това е личното ми мнение, никого не обвързвам с него.

- В кои протести сте участвали?

- Аз съм в политиката от 10 години вече. Мога страници да напиша в кои протести съм участвал. Въпросът е, че това казвам – всеки има право на протест и уважавам правото на протест, но в протестите има хора, които се държат по един брутален и безобразен начин.

- От друга страна обаче, имайте предвид, че въпросната дама беше тази, която навлезе в блокадата.

- Да, и тя може да е сбъркала. Разбира се, всеки човек бърка. Може да я наричат провокатор, всичко може да е, но не е това начинът, разберете. Не е това начинът да се чупи, да се троши, да се стресират деца. Ако я бяха пуснали, какво щеше да се случи? Нищо. Пусни я да мине и всичко щеше да е мирно и кротко.

- Реално погледнато, ако дамата не беше влязла в блокадата, нямаше да ѝ счупят стъклата.

- Добре, но децата ли трябва да страдат?

- Разбира се, че не - затова и много протестиращи казваха да се спре това нещо. Сега има и задържани.

- Да, аз когато излязох с по-остри думи и ги нарекох изроди – аз не съм нарекъл изроди всички протестиращи, а съм се фокусирал върху тези, които чупеха колата на въпросната дама и стресираха децата ѝ. В крайна сметка, политиката е политика, но ако в нас не е останало нищо човешко то по-добре да не се занимаваме нито с политика, нито с нищо.

Това е абсолютно неморално, нечовешко. Това са деца. Пак казвам – нека всеки да протестира, нямам нищо против, всеки има това право, но по някакъв начин да има някакъв ред. Защото ето – има хора, които искат да закарат децата си на детска градина, до училище, до болница, възрастни хора и не могат да стигнат.

- Според Вас, правилно ли беше дамата да поиска да премине, въпреки че там има протест?

- Аз не искам да коментирам жената дали е постъпила правилно или не – това е неин избор. Не е правилно обаче да стресираш две деца. Аз съм на две деца и Ви казвам, че ако ми се случи такова нещо първосигнално не зная как ще реагирам.

- А Вие като баща бихте ли влезли в блокада, излагайки на риск децата си?

- А защо там трябва да има риск? Аз не съм адвокат на тази въпросна госпожа - нито я познавам, нито съм я виждал някога. Аз излизам от чисто моралните ми и човешки възприятия за живота. Просто за мен е абсолютно ненормално по този начин да са третирани две деца, които в крайна сметка са бъдещето на България.

Да, всеки има право да протестира колкото си иска, но не по този груб начин.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 48 гласа.

Свързани новини