Отидете към основна версия

7 238 137

България - горещият шпионски фронт срещу Русия

  • русия-
  • шпиони-
  • шпионски скандал-
  • българия-
  • руски шпиони

Зад напрежението в дипломатическите отношения прозира "дългата ръка" на Белия дом

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Филмите за агент 007 Джеймс Бонд лежат на стари лаври. Днес България е горещият шпионски фронт срещу Русия. Кремъл е вдигнал мерника на София заради желанието на България да превъоръжи армията си.

В сряда главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет.
За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната.

Прокуратурата обяви, че българите са получавали пари от руската разведка.

Двама служители на Търговското представителство на Руското посолство ще напуснат България,

съобщиха от посолството на Русия в България.

„На 23 септември т.г. съветник-посланикът на Посолството на Русия в София беше поканен във Външното министерство, където му беше връчена вербална нота за обявяване на служители на Търговското представителство за „персона нон грата“ в съответствие с чл.9, пар.1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.“, се казва в съобщение на руското посолство.
В него се посочва, че на руската страна „не са били предоставени доказателства, че те са осъществявали дейност, която е несъвместима с техния статут“.

„Със съжаление сме принудени да констатираме, че безоснователно изгонване на двамата руски дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения.
В официална позиция от Кремъл обещаха да вземат адекватни мерки.

Защо се активизира руското разузнаване в България?

Последните две години България започна широкомащабна кампания за модернизиране на въоръжените си сили - пехота, авиация и флот.

През 2017 г. президентът Румен Радев опита да предреши развитието на българската бойна авиация като назначена от служебното правителство комисия заложи на шведския концерн "Грипен". Анализът на ФАКТИ от 2017 г. "Gripen: Подаръкът на президента за авиацията ни" беше препечатан от редица медии.

След изборите правителството на Бойко Борисов отмени решението и обяви нова процедура. Тя завърши с избирането на Ф-16 Блок-70 и подписването на договор.
В момента тече процедура за избор на бойна машина на пехотата и избор на фрегати за флота ни. Тези контракти е очаквано да възбудят интереса на всяко уважаващо се чуждо разузнаване.

Все пак решението на България да избере Ф-16 Блок-70 беше предизвестено. От избирането си президентът на САЩ Доналд Тръмп твърди тона към Русия. Той започна реформа на виждането на НАТО за изграждането на общ фронт срещу Кремъл от Балтика до Черно море. В момента изтребителите на американската корпорация "Локхийд Мартин" се налагат като основни във военно - въздушните сили по линията на противопоставяне между Алианса и Русия в Европа.

В началото на годината стана ясно, че Полша купува 32 изтребителя Ф-35 за 4,6 млрд. долара от САЩ. Споразумението предвижда също обучение на пилоти, доставка на симулатори и логистична поддръжка.
Полското министерство на отбраната обяви, че цената за един самолет е 87 милиона долара.

Правителството във Варшава полага усилия за засилването на военното присъствие на НАТО и САЩ в региона. Страната разчита на подкрепата на Прибалтийските страни. Регионът го свързва общата съдба - силово и военно анексиране от Русия, съгласно Пакта Молов - Рибентроп, подпечатано от следвоенното разделение на Европа след Втората световна война. Рухването на СССР и Варшавския договор даде шанс на Полша и Прибалтийските държави да започнат политика на бърза интеграция в НАТО и ЕС като бариера срещу апетитите на Кремъл в региона.

В края на месец юли тази година стана известно, че Пентагонът се готви да налее 130 милиона долара за модернизация на бивша съветска военна база в Централна Румъния. Базата може да се превърне във военен център за ВВС на САЩ в Югоизточна Европа и крепост на НАТО в Черноморския регион.
На този фон на засилено присъствие на САЩ в Източна Европа възниква резонния въпрос

колко са руските шпиони в София?!

„В България има руски шпиони. Само в руското посолство в София са около 68 души. Извън него са няколкостотин и техните имена се знаят. Имахме великолепната възможност по повод отравянето на Скрипал в Лондон да изгоним един-двама от тях, но не го направихме”.

Това заяви през 2019 г. по бТВ Соломон Паси. Така той коментира обвинението за престъпление срещу републиката, което получи председателят на национално движение „Русофили” Николай Малинов.
Припомняме, че през 2019 г. България изгони един от първите секретари от руското посолство по обвинение за шпионаж.

Информацията за разкрития руски дипломат дойде броени дни след завръщането на тогавашния главен прокурор и сегашен шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров, сегашния главен прокурор Иван Гешев и шефове на спецслужби във Вашингтон. Визитата стана седмица преди избора на Гешев за главен прокурор.

Обаче година по-рано - през 2018 година България отказа да експулсира руски дипломати заради покушението срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Лондон. Така правителството на Бойко Борисов остана едно от изключенията в ЕС, които не приеха заключенията на западните служби, че Москва стои зад опита за отравяне на Скрипал, припомня mediapool.bg.

"Русофилите" на Николай Малинов ли са петата колона на Кремъл в България?

През 2019 г. председателят на движение "Русофили" Николай Малинов беше обвинен в престъпление срещу Републиката. Прокуратурата обяви, че план с участието на чуждестранни организации е предвиждал закупуване на активи за стотици милиони, финансиране чрез тях на медии и създаване на партия, която да промени геополитическата ориентация на България към Русия.

ФАКТИ припомня, че в разгара на шпионския скандал беше арестуван и опозиционния журналист Юрий Борисов. По-късно той дори осъди МВР за ареста си.

Освен това бизнесменът Константин Малофеев и пенсионираният генерал от КГБ Леонид Решетников бяха обявени за персона нон грата у нас.

За последният продължават да са актуални слуховете в България, че активно е участвал в избора на Румен Радев за президент.

Разследващият журналист Христо Грозев обаче преди месеци разкри пред, че руските шпиони пътуват с чужда самоличност. 30 шпионите на Кремъл действат в Европа. Тяхната мрежа е създадена през 2009 година. Централата им се намира в Алпите.

Част от руските шпиони били в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев и при отравянето на Скрипал. Шпионите поставяли отрова по дръжките на автомобилите на жертвите. Според Грозев възможно е и у нас така да са действали срещу оръжейния бос.

Тези шпиони били във връзка с лаборанти от лаборатория в Санкт Петербург, но все още не може да се каже дали това е лабораторията, която подготвя отровата.

Обичат ли българите Кремъл да ги шпионира?

Този въпрос възниква при анализ на официалната информация за заловени руски шпиони в България. Властите в София признават, че разузнаването на Кремъл е получавало то информация от български чиновници, които са имали официално достъп до секретна информация.

Нужна е проверка на механизма как ключови за сигурността на България получават достъп до секретна информация и доколко те не са неподкупни и готови да служат безвъзмездно на родината си.
Ако не получим информация по тези проблеми, то изводът е, че в мрежата на прокуратурата попадат дребните риби.

Важно е дали тази информация за руските шпиони е получена от чужди служби. Само бъдещето ще покаже имало ли е натиск отвън върху правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев да предприемат действия. Мълчанието на премиера по казуса е многозначително...

Плашещо е, че май България обича да бъде шпионирана от Русия и само от време на време се дърпа и избухват шпионски скандали .....

Все пак зад напрежението в дипломатическите отношения в поредния шпионски скандал между България и Русия прозира "дългата ръка" на Белия дом.

Още от времето на Студената война е известен факта, че и двете страни на шпионския фронт обичат да имат милионна сметка от долари в швейцарска банка....

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 45 гласа.

Свързани новини