Отидете към основна версия

8 122 53

Вицепрезидентът на „Локхийд Мартин“ пред ФАКТИ: Няма още решение България да купи нови 8 изтребителя F16 Block70

  • „локхийд мартин“-
  • джей ар макдоналд-
  • f-16 block70-
  • f-16

Задачата на „Локхийд Мартин“ е да изпълни сключения договор и ние го правим, заяви Джей Ар Макдоналд

Снимка: Венци Михайлов/ ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С вицепрезидента на „Локхийд Мартин“ Джей Ар Макдоналд разговаряхме в сряда на международното изложение "Хемус" в Пловдив.

Запитване от правителството да проучи цени и наличности за евентуално купуване на още 8 изтребителя F-16 и 3D радари стана повод за нов скандал между управляващи и опозиция.

- Г-н Макдоналд, кога можем да очакваме първия изтребител F-16 Block70 да постъпи на служба в бойната авиация на България?
- Това е въпрос към американското правителство. Нашата задача е да произведем договорените F-16 Block70 съгласно всички условия, които са договорени между САЩ и България.

Това включва и срокът за тяхното производство. След това ще ги предадем на американското правителство. То ще ги тества и след края на този процес ще се пристъпи към предаването им на българското правителство.

- "Локхийд Мартин" има вече среща с българския премиер. От нея изтече новината, че България иска да закупи нови 8 F-16 Block70. Ще има ли нова сделка?
- Мога да кажа, че няма решение за закупуване от България на нови 8 изтребителя. Имаме искане за информация от България в момента.

Искам да отбележа, че това е нормална процедура. Искането за информация се прави от дадено правителство, когато то иска да направи отрано разчет за бъдещите си разходи.

Така то получава пълната информация колко пари ще са необходими за дадена сделка.

- Има ли яснота каква сума ще инвестира "Локхийд Мартин" като част от сделката за първите 8 изтребителя?
- Ние сме в началото на процеса по набиране на подходящи проекти.

Работим в тясно сътрудничество с министерството на икономиката, за да набележим перспективни области за инвестиции. За момента сме набелязали 6 възможности за инвестиции от "Локхийд Мартин".

На този етап е твърде рано да се разкриват подробности.

- След срещата с премиера излезе новината, че България може да закупи и 3D радари от "Локхийд Мартин". Това неизменна част ли е от сделката за изтребителите?
- Няма връзка между сделката за изтребителите за българската авиация и евентуален договор за 3D радарите. Аз отговарям за изтребителите.

За радарите отговаря друг отдел от "Локхийд Мартин". По тази причина не мога да коментирам 3D радарите.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 22 гласа.

Свързани новини