Отидете към основна версия

1 610 4

Станишев: Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" е гола заявка на ГЕРБ

  • станишев-
  • герб-
  • аец "козлодуй"
Снимка:БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” е гола заявка на правителството, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред Нова телевизия.

„След като спряха най-изгодния ядрен проект в Европа, ГЕРБ заявиха, че ще правят 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Много хубаво, но нямат нищо, за да се стигне до тази идея: няма нито технически проучвания, нито финансови разчети”, коментира Станишев. Според него за да се стигне до реализацията на тази идея са необходими 7-8 години.

За построяването на нова ядрена централа според Станишев са нужни 15 години. А от рестартирането на проекта „Белене” през 2002 година са минали 10.

„Белене” е единственият реален проект, с лицензирана от ЕС площадка, който има технически проект, положени са основите, вложени са сериозни пари”, коментира опозиционният лидер.

Обвиненията, че ако е искал да строи „Белене”, е щял да подпише, Станишев определи като лъжи. „За да се подпише окончателен договор, трябва първо да има технически проект, който да е на 100% одобрен от Агенцията за ядрено регулиране”, обясни той.

Станишев заяви, че инвеститорът за „Белене”- германският консорциум RWE, е бил избран през 2008 година с конкурс между най-големите европейски компании.

„За „Белене” досега не са давани държавни пари, давани са пари от НЕК”, поясни той.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини