Отидете към основна версия

20 201 75

Байдън ще повлияе на позицията на България по приемането на Скопие в ЕС

  • джо байдън-
  • ес

Могат да се очакват резки завои в американската балканска политика, които някои балкански политици няма да харесат. Говорим за Александър Вучич, Милорад Додик и просръбските сили в Черна гора

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Победата на Джо Байдън ще промени много в американската външна политика, която, преди всичко, ще се върне в руслото на онази политика, провеждана преди пристигането на администрацията на Тръмп.

Основен приоритет ще бъде нормализирането на съюзническите и партньорски отношения с Европейския съюз и на първо място с неговите лидери - Франция и Германия.

През призмата на това също си струва да се разгледат промените, до които това ще доведе до Балканите.

Повечето анализатори са единодушни, че Балканите няма да станат, поне на първо време, приоритет на екипа на Байдън, но няма да останат без внимание. Докато се справя с други проблеми, Вашингтон ще се погрижи ситуацията на Балканите да не излезе извън контрол, пише хърватското издание Jutarnji list в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Могат да се очакват резки завои в американската балканска политика, които някои балкански политици няма да харесат.

На първо място, говорим за Александър Вучич, Милорад Додик и просръбските сили в Черна гора.

Има основания да се вярва, че подходът към Балканите няма да бъде непредсказуем, волунтаристки или дори странен (например задължението, наложено на Сърбия и Косово да преместят посолствата си в Ерусалим при изясняване на отношенията им), вече няма да бъде за посмешище за тези, които добре разбират ситуацията в региона. Нещо повече, този подход несъмнено ще бъде в съответствие с американските интереси и в съответствие с Брюксел.

Второ, Джо Байдън е политик, който е запознат с Балканите. Припомнете си, че още през 1979 г., като млад сенатор, той разговаря с Тито и през 90-те години разбираше добре какво се случва в региона и беше един от първите, които заявиха, че Слободан Милошевич е престъпник, който трябва да носи отговорност за своите зверства. Също през 1999 г. Байдън подкрепи намесата на НАТО срещу Сърбия във връзка с войната в Косово и изгонването на близо милион албанци от там.

Байдън често повтаря, че подкрепя независимостта на Косово.

Ето защо в обкръжението на Вучич буквално се възцари паника, когато стана ясно, че Тръмп си тръгва, а Вучич е един от последните, които поздравиха Байдън, като отбеляза (за местните слушатели), че „няма да му се моли“.

Байдън изрази подкрепа за целостта на Босна и Херцеговина и затова някои анализатори смятат, че с пристигането му започва залезът на Милорад Додик. Може би това също ще доведе до раздори между Драган Чович и Додик. Чович беше първият от Босна и Херцеговина, който поздрави Байдън за победата му. За разлика от Тръмп, Байдън ще укрепи НАТО и ролята му на Балканите, в съответствие с евроатлантическите приоритети и желанията на Босна и Херцеговина.

Именно на укрепването на НАТО разитат и прочерногорските сили в Подгорица. След смяната на властта в Черна гора (правителството все още не е сформирано) се заговори, че Черна гора може скоро да обяви оттеглянето си от НАТО.

Но ако Байдън се върне към укрепване на северноатлантическия алианс, като го направи приоритет за САЩ в областта на световната политика и сигурност, тогава това няма да е лесно за Черна гора.

Вероятно Северна Македония също ще се възползва от укрепването на НАТО и може да се очаква, че Вашингтон ще повлияе на позицията на България по приемането на Скопие в ЕС (припомняме, че София все още блокира началото на преговорите между ЕС и РСМ).

Освен това идването на Байдън на власт ще повлияе на позиционирането на Русия на Балканите, на което разчитат Сърбия и Република Сръбска.

Фактът, че Байдън отново издигна Русия на първо място сред враговете на Запада, също променя ролята на тази държава в контекста на балканските проблеми.

Може да се предположи, че ограничаването на влиянието на Москва ще продължи.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 81 гласа.

Свързани новини

  • Байдън няма да се занимава с Тръмп

    Избраният американски президент Джо Байдън ще е внимателен при разглеждането на федерални разследвания срещу Доналд Тръмп, съобщи FOX News. Победит ...
    17.11.2020
    2 890
    22