Отидете към основна версия

13 794 127

Доц. Мангъров пред ФАКТИ: Борисов не ме е молил да се ваксинирам

  • доц. атанас мангъров-
  • ваксини-
  • бойко борисов

И двамата сме изкарали вируса, няма смисъл от ваксини за нас, обясни инфекционистът

Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С премиера се чухме сутринта, чухме се и преди Бъдни вечер, когато водихме много дълъг разговор за това, че за да се спре епидемичният процес в страната, трябва вирусът да мине през 70% от населението. Това може да стане по два начина: дивият, при който хората се заразяват, преболедуват го с всички произтичищи от това рискове, изработват си имунен отговор и оздравяват; вторият начин е изкуственият начин - чрез имунизация. Това каза за ФАКТИ началникът на COVID отделението към Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Той акцентира върху това, че целта е сумарно да се стигне до сакралните 70%, които да имат имунен отговор срещу този вирус.

"Казах на премиера, че хора като него, които са изкарали заболяването симптомно и имат антитела и такива като мен, които са го изкарали безсимптомно, може би, защото над 30 г. съм сред инфекциозни болести, нямаме нужда да се ваксинираме. Можем да се боцнем, но няма смисъл. Имунната система вече е реагирала и то на дивия вирус. Ако Борисов не беше карал вируса, щях да му препоръчам да се ваксинира. Ако аз не бях карал вируса, може би също щях да се ваксинирам", каза инфекционистът.

Молил ли Ви е премиерът в прав текст да се ваксинирате и то публично?

Не, не, няма такова нещо. Не вярвам да го е казал. Ако го е казал, е било с голяма доза въображение.

Ако след месеци си направите тест и се окаже, че вече нямате антитела, ще се ваксинирате ли?

Подобно нещо се наблюдава с ваксината за Хепатит Б. С нея въпросът с това заболяването в нашата страна беше решен, защото сме ендемична зона. Тя се поставя в първия и шестия месец. Ако на 17-18-годишна възраст се изследват ваксинираните за антитела, ще видите, че няма такива или са много ниски. Въпреки това имунизираните не се разболяват, защото тази ваксина дава и хуморален (антитела), и клетъчен имунитет. В резултат се появяват т.нар. клетки на паметта, това са лимфоцити, които имат свойството да произвеждат антитела срещу определен вирус. Когато после човек се сблъска с този вирус, клетките на паметта много бързо изработват антитела и човек не се разболява. Това са основни неща в имунологията, само че това, което Ви казвам го пише след 33 стр., а тези, които твърдят обратното, са стигнали максимум до 25 стр.

Чувствате ли натиск като специалист, придобил изключителна популярност в последните месеци, да бъдете използван в имунизационната кампания?

Ами, да, би могло, както имаше хора, изкарали вируса, но отидоха да се ваксинират. За да направиш това нещо, ти трябва или да не разбираш нищо от имунология и ваксини, или да си глупак. Аз винаги съм бил за ваксините, но никога не съм бил за безсмисленото имунизиране. Хората, които са на възраст и имат придружаващи заболявания, могат да го изкарат тежко. Най-доброто за тях е да се ваксинират.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 103 гласа.

Свързани новини