Отидете към основна версия

8 304 209

Александър Симов пред ФАКТИ: Зад отменянето на Трети март има политически страх

  • александър симов-
  • шипка-
  • трети март-
  • национален празник-
  • чествания-
  • връх шипка-
  • герб

"Партия, която наистина се радва на доверието на българските граждани, никога не би забранила отбелязването на националния празник“, каза Александър Симов

Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди няколко дни стана ясно, че честванията на Трети март на връх Шипка тази година няма да се състоят. Решението за това дойде от Община Габрово след пocтъпилo иcкaнe oт cтрaнa нa глaвния държaвeн здравен инcпeктoр дoцент Aнгeл Кунчeв.

„Cтрупвaнeтo нa гoлямo мнoжecтвo хoрa oт рaзлични нaceлeни мecтa криe риcк oт рaзпрocтрaнявaнe нa СОVID-19 и в тaзи връзкa прoвeждaнeтo нa oргaнизирaни тържecтвa e нeцeлecъoбрaзнo“, ce кaзвa в пиcмoтo нa дoцент Кунчeв.

Освен честването на Трети март с църковно-военен ритуал, отменен е и организираният транспорт до връх Шипка.

За коментар относно отменянето на тържествата по повод националния празник на връх Шипка, от ФАКТИ потърсихме народния представител от БСП Александър Симов.

„За мен е потресаващо. Отваряме ресторантите, всичко останало е отворено в тази държава, а същевременно забраняваме Трети март да се празнува на връх Шипка – по каква логика, с каква причина? Аз започвам да си мисля, че управляващите изпитват определен страх от това, че на Трети март се събират горди и независими български граждани, които отбелязват не само националния празник, но отбелязват и себе си като общност, която вече не иска да търпи държавата на ГЕРБ“, коментира Симов.

„Знам, че политизирам малко оценката си, но ситуацията се нуждае от такава политическа оценка, защото управляващите забраняват честването на националният празник – по-голямо падение не мога да кажа“, каза още той.

„Има един процес в България, който много дълго време не се забелязваше – това, че без да има някаква конкретна държавна организация, хората от година на година все повече се събират на връх Шипка, за да отбележат празника си. Според мен точно този дух на независимост е това, което притеснява държавата. ГЕРБ нямат нужда от горди граждани. Те имат нужда от подчинено стадо, което слуша с обожание и ръкопляска. Това според мен е същината на проблема, макар и изразена по по-краен начин“, обясни Александър Симов.

Относно аргументирането на отмяната на честванията с коронавируса, Симов каза: „Националният празник може да се отбележи и при спазване на правилата за социална дистанция. Това за мен е просто оправдание. Коронавирусът просто се вдига като щит от властта, за да оправдае решението да се отменят тържествата. Въобще не го приемам като извинение – това е открито пространство, хората могат да спазват дистанция, доказали са, че могат да спазват дистанция и това оправдание звучи изключително смешно“.

„Това е същата дивотия като със затварянето на парковете по време на първия локдаун. По каква логика беше това? Зад отменянето на празниците има политически страх. Той става все по-голям, все по-очевиден“, категоричен беше Симов.

„Заради този страх аз не вярвам и на шаманите, астролозите и политологизте, които се явяват по студиата и ми говорят как ГЕРБ едва ли не е безапелационен победител. Партия, която наистина се радва на доверието на българските граждани, никога не би забранила отбелязването на националния празник“, каза Александър Симов в края на разговора.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 95 гласа.

Свързани новини