Отидете към основна версия

5 080 16

Нина Дюлгерова: Ще има втора атомна централа

  • нина дюлгерова-
  • аец белене-
  • аец козлодуй

И тази година ще изненадаме света с нови политически конфигурации, прогнозира още професорът във Варненския университет

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предстоящият референдум през януари относно ядрената енергетика, ще бъде изцяло политически. В това е убедена проф.д.ик.н. Нина Дюлгерова, преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър”, която днес изнесе пресконференция в БТА на тема "България в Черноморския регион. От акцентите през 2012 г. към алтернативите на 2013 година".

"Втора атомна централа ще има”, смята проф. Дюлгерова, която е уважаван експерт по енергийна сигурност. Вероятно АЕЦ "Белене" ще се строи от американска фирма, но това, което е много важно, според нея, е да бъде с държавно участие. Става въпрос за стратегически битки между Русия и Америка в енергийната сфера, но ако трябва да защитаваме българските национални интереси, това трябва да е държавно участие във втората атомна централа в България, заяви Дюлгерова.

Според нея изключително важен е въпросът дали в 2013 г. ще започнат процедурите за удължаване на лицензите на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй. Тя е категорична, че не бива да ставаме жертва на геополитика или интереси на някой, който е твърде далеч от нас.

Коментирайки гео-политическите и енергийни аспекти в развитието на региона, проф. Дюлгерова прогнозира, че през 2013 г., вероятно ще има използване на шистови  технологии за добив на газ както в България, така и в други страни от ЕС. "В България вероятно ще бъде използвана шистова технология и настоявам тези, които я искат да отидат да живеят там, където ще се прилага", добави проф. Дюлгерова, която е убеден противник на тази технология.

Още в началото на декември миналата година тя посочи пред Факти.бг, че България играе ключова роля в стратегическите интереси на САЩ и Русия.

България е експериментална лаборатория в политически план. И тази година ще изненадаме света с нови политически конфигурации, прогнозира още проф. Нина Дюлгерова.

ГЕРБ, колкото и да искат, няма да успеят да постигнат желаното - една партия става печеливша, когато работи за запазване на младото поколение, като намалява безработицата, като дава надежда на обществото, а не само когато строи магистрали, смята проф. Дюлгерова. В средата на 2013 година, когато предстоят парламентарни избори, тя очаква да има интересни ситуации и обрати.



 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини