Отидете към основна версия

10 346 66

ГЕРБ ще бъде "образцова" опозиция

  • герб-
  • има такъв народ-
  • избори-
  • слави трифонов-
  • опозиция

Трифонов отново може да прати някой шампион за мандата от Радев и ще избираме парламент, заедно с президент

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Има такъв народ", освен че има "има" в името си, има и управленска програма. Подчертавам го, защото безчет пъти през отминалата предизборна кампания беше натяквано и натъртвано, че нямали такава и въобще нямали идея какво ще правят занапред и за какво им е властта. Един вид - в чудо ще се видят тези новобранци. Който иска да види програмата, може да го направи в сайта им.

Но към 8 часа сутринта на изборния ден това малцина ги интересуваше.

Програмите, каквито помним от 90-те - отпечатани специално и раздавани на електората - биха имали някакво значение, ако се сменяше някакво 4-годишно управление, независимо провалено или успешно е било. В случая, за да не споменаваме термина на сезона "изчегъртване", да кажем, че говорим за демонтаж на 12-годишна партийна съборетина, консумираща власт и облаги в несметни количества - нещо като първия ден от предаването "Бригада Нов дом". Първо буташ старото, мухлясалото, ненужното и продъненото. Другото, новото, идва после...

Иначе съм сигурен, че ГЕРБ ще е една диалогична, добронамерена, конструктивна и националноотговорна опозиция, каквато е била винаги в редките мигове от историческия си път, когато не е била на власт. Такава беше и по времето на Орешарски, същият стил видяхме и през краткия живот на миналия парламент. Просто "образцови". Тази партия не притежава поведенчески модел за живот в опозиция и го е доказвала убедително. Разбира се, чака ни още от същото. Жална им майка на новите управляващи, които и да са те.

В тези финални акорди след вота единствената интрига остана, дали Бойко Борисов ще спаси честта си с успех на фотофиниша и ще се оттегли все пак с някаква победа или позорът му ще е пълен. Това ще решат гласовете от чужбина, при които "Има такъв народ" е с осезаемо превъзходство, което все още не е калкулирано в окончателните резултати. Следващата въпросителна е, когато Трифонов получи възможност да състави правителство, пак ли ще прати някой шампион по мешана табла или овчарски скок да вземе мандата от Радев или най-после ИТН ще запретнат ръкави да управляват реално.

Защото опцията нови избори съвсем не е изключена - най-вероятно съчетани с президентските. Каква ще бъде активността ли? Избирателната активност е такава, каквато е - причините за нея нямат никакво значение извън анализите на "кънчовците". А да кършим ръце колко е прост народът - това наистина е най-непродуктивната позиция...Въобще, голям хленч падна снощи за пустата ниска избирателна акнтивност. Какви ли причини не откриха за нея, че дори и безкрайно нелепата - виновен бил и мачът в 22 часа, който започна два часа след края на изборния ден.

Но, млъкни, сърце. Както енигматично заяви Нойзи по време на анализите, "резултатите са мета наратив извън контекста". Ако повтори тези думи на площада в Зверино, вероятно ще го напердашат за всеки случай. Карадайъ беше значително по-ясен. ДПС били запазили относителния си дял. Всичко е относително, ефенди...

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 61 гласа.

Свързани новини