Отидете към основна версия

16 048 140

Отец Дионисий пред ФАКТИ: Голяма част от протестиращите са гласували за ИТН. За тях разочарованието е огромно

  • отец дионисий-
  • архимандрит дионисий-
  • има такъв народ-
  • протест-
  • 46-то народно събрание-
  • итн

"Какво е основанието на една политическа формация, която е спечелила основната част от доверието на гражданите да смени модела „КОЙ“, да си позволи да покани тези, които не се отричат от Делян Пеевски", пита той

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Връчването на проучвателния мандат от президента Румен Радев на кандидата за министър-председател на „Има такъв народ“ Пламен Николов в петък – 30 юли, беше съпроводено от протест.

„Този протест не се роди в този ден. Той се роди на 9 юли миналата година и не е спирал.“, това каза пред ФАКТИ гражданският активист отец Дионисий, който участваше в гражданското недоволство тогава. „Имаше периоди, в които около 30 души протестиращи се сменяхме с дежурства пред Съдебната палата. Бяхме там денонощно“, припомни той.

Свързахме се с отец Дионисий, за да говорим за причините за гражданското недоволство преди, по време и след връчването на мандата на „Има такъв народ“, както и по въпроса редно ли е да има нови предсрочни избори.

„В петък сутринта президентът съобщи от Плевен, че в 17:00 часа ще връчи проучвателния мандат. Всички протестиращи сме в непрестанна комуникация - тази основна ядка на продължаващия протест станахме като семейство. Обсъждайки всичко, което се случва, преценихме, че е редно да има протест тогава, без значение кой ще бъде посоченият – дали от парламентарната група на „Има такъв народ“, дали от самия лидер на партията, за евентуален бъдещ министър-председател на страната“, каза отец Дионисий.

Той посочи и причините за недоволството, като първо спомена предлагането на Николай Василев за премиер: „В деня след изборите, всички ние бяхме шокирани от един проектокабинет, воден от Николай Василев. Николай Василев не е човек, зад когото не прозира българското задкулисие, което е свързано не само с Движението за права и свободи, а повече с Държавна сигурност. Какво е било по времето на НДСВ, когато министър-председател беше Сакскобургготски, какви са връзките с Атанас Тилев – това са неща, много меко казано смущаващи. Представянето на подобен проект на кабинет с едни такива хора, за които научаваме след изборите, е повече от разочарование. Държа да кажа, че по-голямата част от протестиращите са гласоподаватели на „Има такъв народ“. Тези, които протестираха пред Президентството в по-голямата си част са гласоподаватели на тази политическа формация от протеста. Хората са си дали гласа не за това, което се наблюдаваше. За тях това беше огромно разочарование“.

Като втора причина отец Дионисий посочи срещата на ИТН с ДПС: „В неделята преди връчването на мандата всички бяхме свидетели на това, че от ръководството на парламентарната група на „Има такъв народ“ беше отправена покана за среща, която се състоя пред очите на всички медии и зрители, читатели и слушатели. Тази среща беше с тези персонажи, които не се отричат от Делян Пеевски. Имам предвид ръководството на Движението за права и свободи. След санкциите по закона „Магнитски“ майка му Ирена Кръстева се отрече от него. Мустафа Карадайъ обаче казва: „Това е мой приятел“. Те свързани лица ли са с приятелите на Пеевски? Какво е основанието на една политическа формация, която е спечелила основната част от доверието на гражданите да смени модела „КОЙ“ - а това е моделът „КОЙ“, защото Борисов и Гешев не са нещо друго освен модела „КОЙ“, да си позволи да покани тези, които не се отричат от Делян Пеевски?“, запита гражданският активист.

„След това наблюдавахме, че „няма да коментират онова, което предстои за изчегъртване“. Терминът „изчегъртване“ е даден именно от тази политическа формация – от „Има такъв народ“. Оттам дойде тази дума, която сега се употребява масово. Това, което изключително много афектира протестиращите граждани е да си представим, че няма да вървим срещу онова, което 12 години бе като най-уродливата част на една българска мафия, зародена още преди 77 години тук и добре функционираща 32 години“, каза още той.

„Започна и нещо, което е странно - от ефира на Българската национална телевизия се чу от представители на „Има такъв народ“, че министър-председателят Стефан Янев си превишавал правомощията като се обръща към политическите формации в Народното събрание освен към политическо говорене, да минават към политически акт, да подписват споразумение.

Кому е необходимо това обостряне в отношенията с едно правителство, за което ние, протестиращите, сме мечтали. Ако се прегледат записите, особено от лятото на миналата година, ще се чуе, че сме искали служебно правителство да провежда избори, а не редовни парламентарни избори след 44-тото НС, провеждани от Бойко Борисов“, посочи още отец Дионисий.

„След това се каза, че не е в правомощията на служебното правителство да предлага актуализация в държавния бюджет. Служебното правителство е напълно пълноценно правителство. Когато Парламентът отсъства, то дори е далеч по-свободно, отколкото едно редовно правителство. В края на краищата това е правителството на държавния глава, който миналата година излезе на 9 юли с вдигнат юмрук и, казвайки „Мутри, вън!“, беше тази институционална подкрепа за протеста, с чиято симбиоза ние постигнахме резултат.

Първо на 4 април въпреки фалшификации и манипулациите, които бяха извършвани и без никакви промени в „Информационно обслужване“, тогава, когато все още всичко беше в ръцете на ГЕРБ, резултатът не беше добър за ГЕРБ. Те не успяха да сформират правителство. След това изборите на 11 юли ни донесоха огромното щастие да видим формация на протеста като първа политическа сила. Още на следващата сутрин обаче ние бяхме в шок, защото чухме името на Николай Василев.

След това атаки спрямо министрите от служебното правителство, които се ползват с висок обществен рейтинг – и министърът на икономиката Кирил Петков, и на финансите Асен Василев, както и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Ние виждаме, че в пленарната зала на Народното събрание тези трима министри бяха подложени на много тежка атака освен от представители на ГЕРБ и ДПС, още и от представители на „Има такъв народ“. Мога да кажа, че ако не беше служебното правителство, „Има такъв народ“ вероятно нямаше да има такъв резултат, знаейки как действа партия ГЕРБ“, смята още отец Дионисий.

„Видяхме и поведение, което не кореспондира с доброто възпитание, от страна на ръководството на „Има такъв народ“ спрямо политическите формации, които също са се родили на протеста и са с ангажимент спрямо протеста – имам предвид „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Това е нещо, което няма как да одобрим. През тази една година винаги сме имали много спорове помежду си, много трудни взаимоотношения, защото сме различни характери, но целта винаги е била една единствена. В един момент обаче не сме убедени в това. Не можеш да провокираш държавния глава да ти даде мандата поради емоцията, в която е вкаран“, каза още той и посочи тази обща цел: „Борисов, Гешев и бойковизмът повече никога да не стъпят в българските държавни институции, а каскетщината да е отстранена демонстративно от българската съдебна система“.

На въпроса дали в настоящия момент е редно да се сформира правителство или да се върви към нови предсрочни избори, архимандрит Дионисий отговори: „Още в четвъртък - в деня преди връчването на мандата, ние поискахме от президента Румен Радев той изобщо да не връчва проучвателен мандат. Това не се състоя, той връчи проучвателния мандат. Конституцията не го задължава със срокове, консултациите могат да бъдат провеждани твърде дълго време, за да може да се изясни докрай кой кой е. Сега отношенията между всички са толкова много обтегнати, че всъщност единствените, които към този момент са щастливи, са тези от мафията. Онова, което ми се струва най-подходящо, е да се отива към предсрочни парламентарни избори с ясното кой кой е, с едно служебно правителство, с някои корекции в него от страна на държавния глава“.

„Едни нови избори ще донесат единствено по-различна конфигурация на вота и вероятно още двама участници в Народното събрание. Вероятно обаче ще трябва да преминем през това, защото не сме били почтени помежду си“, допълни отец Дионисий.

„Нашето недоволство е провокирано основно от срещата, инициирана от „Има такъв народ“, с ръководството на ДПС. Те и до ден днешен не са се извинили, а ние поискахме това извинение в деня преди протеста. Къде да бъдем, освен пред Президентството? Има хора, които са по-емоционални и отправяха към тях тези думи, които могат да се възприемат като неприятни епитети, но това е естественият ход, на улицата нещата се случват така“, каза още той.

„И аз се чувствам предаден. Всички се чувстваме предадени. Наблюдаваме повече подмяна, отколкото промяна. Оттук нататък може да предложат и ангели - херувими и серафими, за кандидати. Доверието обаче няма как да се върне. То изчезна. Доверието е като счупена ваза – колкото и да я лепите, тя ще тече“, завърши отец Дионисий.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 125 гласа.

Свързани новини