Отидете към основна версия

4 589 18

Защо се карат Алжир и Мароко?

  • алжир-
  • мароко

Диалогът между двете страни, макар и възможен, няма да е никак лесен, предричат политолози

Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Алжир прекъсна дипломатическите си отношения с Мароко. Между двете страни отдавна има напрежение, но сега отношенията им бяха влошени допълнително. Каква е причината и откъде тръгва конфликтът?

Между Алжир и Мароко отдавна има напрежение. Но сега отношенията им се влошиха допълнително: в понеделник Алжир прекъсна дипломатическите си отношения със съседно Мароко. Като обяснение за тази стъпка външният министър на Алжир Рамтане Ламамра повдигна сериозни обвинения срещу Кралство Мароко. Мароканските сили за сигурност водели „отвратителна война срещу Алжир, неговия народ и неговия лидер“, заяви външният министър и допълни, че Мароко постоянно предприемало „враждебни действия“ срещу Алжир. От външното министерство на Мароко, разбира се, реагираха незабавно, обвинявайки Алжир за ескалацията и обявявайки обвиненията за „грешни и абсурдни“

Последният разрив беше предшестван от сериозно напрежение през последните седмици. В този контекст се вписа и посещението на израелския външен министър Жаир Лапид в Казабланка, където той изрази загриженост от „ролята на Алжир в региона, неговото сближаване с Иран и кампанията му срещу приемането на Израел за наблюдател в „Африканския съюз“.

Алжир има много проблеми

Това посещение на Лапид в Мароко в крайна сметка обаче е било добре дошло за алжирското правителство, твърди германската политоложка Изабел Веренфелс. „Алжир иска да се профилира като една от малкото арабски държави, които все още са на страната на палестинците и не участват в усилията за нормализиране на израелско-арабските отношения“, казва тя. Това поведение се приветства от широки части от алжирското общество, поради което е и важен вътрешно-политически сигнал в момент, в който правителството на Алжир не се радва на висока популярност вътре в страната, пояснява Веренфелс пред ДВ.

Алжир има многобройни вътрешни проблеми. Членовете на т.нар. движение „Хирак“ вече от години протестират срещу ситуацията в страната и най-вече срещу корупцията и липсата на икономическа перспектива за младите хора. Поради това не е изключено правителството на Алжир да се опитва да отвлече вниманието на хората от проявите на недоволство, като ги насочи към „външния враг“, казва политоложката Веренфалс.

Напрежението между Мароко и Алжир ескалира напоследък и поради дискусията около различни малцинствени групи. Двете държави взаимно се обвиняват за подкрепа на сепаратистки движения в съответно другата страна. Кулминацията на това напрежение бе достигната, когато заместник-ръководителят на мароканската делегация към ООН изрази солидарността си с живеещите в Кабилия алжирски бербери.

Диалогът - труден, но възможен

От Алжир това бе изтълкувано като искане на независимост за съответния регион. Началото на този конфликт се корени в спорове, свързани с региона на Западна Сахара, които датират още от 1970-те години. И ако Мароко сега се ангажира за живеещите в Кабилия бербери, то Алжир отговаря на удара, заявявайки солидарност със жителите на Западна Сахара.

Правителството на Алжир и бездруго се намира под засилен натиск да опази единството на страната срещу „Движението за автономия на Кабилия“. Там постоянно се стига до протести, които централното правителство понякога смазва с голяма твърдост. След опустошителните пожари през лятото на 2021 с поне 90 жертви, правителството обвини движението и за това нещастие, макар и да не разполагаше с категорични доказателства. От друга страна алжирското правителство може да се възползва от изразената от Мароко солидарност с автономните стремежи на региона, за да се разправи с тях с още по-голяма твърдост.

Какви са перспективите за заглаждане на отношенията между Алжир и Мароко? Диалогът между двете страни, макар и възможен, няма да е никак лесен, предричат политолози.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини