Last news in Fakti

26 Август, 2021 20:29 4 551 18

Защо се карат Алжир и Мароко?

  • алжир-
  • мароко

Диалогът между двете страни, макар и възможен, няма да е никак лесен, предричат политолози

Защо се карат Алжир и Мароко? - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Алжир прекъсна дипломатическите си отношения с Мароко. Между двете страни отдавна има напрежение, но сега отношенията им бяха влошени допълнително. Каква е причината и откъде тръгва конфликтът?

Между Алжир и Мароко отдавна има напрежение. Но сега отношенията им се влошиха допълнително: в понеделник Алжир прекъсна дипломатическите си отношения със съседно Мароко. Като обяснение за тази стъпка външният министър на Алжир Рамтане Ламамра повдигна сериозни обвинения срещу Кралство Мароко. Мароканските сили за сигурност водели „отвратителна война срещу Алжир, неговия народ и неговия лидер“, заяви външният министър и допълни, че Мароко постоянно предприемало „враждебни действия“ срещу Алжир. От външното министерство на Мароко, разбира се, реагираха незабавно, обвинявайки Алжир за ескалацията и обявявайки обвиненията за „грешни и абсурдни“

Последният разрив беше предшестван от сериозно напрежение през последните седмици. В този контекст се вписа и посещението на израелския външен министър Жаир Лапид в Казабланка, където той изрази загриженост от „ролята на Алжир в региона, неговото сближаване с Иран и кампанията му срещу приемането на Израел за наблюдател в „Африканския съюз“.

Алжир има много проблеми

Това посещение на Лапид в Мароко в крайна сметка обаче е било добре дошло за алжирското правителство, твърди германската политоложка Изабел Веренфелс. „Алжир иска да се профилира като една от малкото арабски държави, които все още са на страната на палестинците и не участват в усилията за нормализиране на израелско-арабските отношения“, казва тя. Това поведение се приветства от широки части от алжирското общество, поради което е и важен вътрешно-политически сигнал в момент, в който правителството на Алжир не се радва на висока популярност вътре в страната, пояснява Веренфелс пред ДВ.

Алжир има многобройни вътрешни проблеми. Членовете на т.нар. движение „Хирак“ вече от години протестират срещу ситуацията в страната и най-вече срещу корупцията и липсата на икономическа перспектива за младите хора. Поради това не е изключено правителството на Алжир да се опитва да отвлече вниманието на хората от проявите на недоволство, като ги насочи към „външния враг“, казва политоложката Веренфалс.

Напрежението между Мароко и Алжир ескалира напоследък и поради дискусията около различни малцинствени групи. Двете държави взаимно се обвиняват за подкрепа на сепаратистки движения в съответно другата страна. Кулминацията на това напрежение бе достигната, когато заместник-ръководителят на мароканската делегация към ООН изрази солидарността си с живеещите в Кабилия алжирски бербери.

Диалогът - труден, но възможен

От Алжир това бе изтълкувано като искане на независимост за съответния регион. Началото на този конфликт се корени в спорове, свързани с региона на Западна Сахара, които датират още от 1970-те години. И ако Мароко сега се ангажира за живеещите в Кабилия бербери, то Алжир отговаря на удара, заявявайки солидарност със жителите на Западна Сахара.

Правителството на Алжир и бездруго се намира под засилен натиск да опази единството на страната срещу „Движението за автономия на Кабилия“. Там постоянно се стига до протести, които централното правителство понякога смазва с голяма твърдост. След опустошителните пожари през лятото на 2021 с поне 90 жертви, правителството обвини движението и за това нещастие, макар и да не разполагаше с категорични доказателства. От друга страна алжирското правителство може да се възползва от изразената от Мароко солидарност с автономните стремежи на региона, за да се разправи с тях с още по-голяма твърдост.

Какви са перспективите за заглаждане на отношенията между Алжир и Мароко? Диалогът между двете страни, макар и възможен, няма да е никак лесен, предричат политолози.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цру

    24 3 Отговор
    Нищо обшо нямаме
  • 2 честен ционист

    31 1 Отговор
    Защото САЩ ги скара, а Испания и Франция трябва да приемат бежанци безчет.
  • 3 хъхъ

    33 1 Отговор
    "Пocлeдният рaзрив бeшe прeдшecтвaн oт ceриoзнo нaпрeжeниe прeз пocлeднитe ceдмици. В тoзи кoнтeкcт ce впиca и пoceщeниeтo нa изрaeлcкия външeн миниcтър"

    Ясно. Евреите разделиха и мюсюлманите и ги настроиха помежду им, така се гарантира съществуването на Израел.
  • 4 един от многото

    7 1 Отговор
    Абе , хубава работа , ама ......
  • 5 fermera

    9 0 Отговор
    И двете страни се въоръжават сериозно.Мароко закупи ескадрила F 16 като машите и ги въоръжи с ракети Харпун и Маверик по 6 милиона долара бройката.Вероятно Алжир ще е първия куповач на СУ 57.

    Коментиран от #12

  • 6 Сатана

    10 0 Отговор
    Не знам защо се карат,но имам колега Алжирец,който ми заяви,че ако се върне ще се премести в да живее в Мароко.Бил съм в Мароко ,всичко построено от Французите преди си седи и работи.Не е нарязано за скрап.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мюсюлмански съперничества

    6 1 Отговор
    За тези, които не знаят, Турция е на страната на ислямистките братя-мюсюлмани от Алжир, който освен Мароко е враждебен и към Египет, и приятелски настроен към джихадистите от Либия и Катар, които са врагове на ОАЕ и Саудитска Арабия, които са врагове на Турция и Пакистан и т.н.

    Коментиран от #10

  • 9 Ето защо

    4 1 Отговор
    Мароко, Египет, Йордания, ОАЕ, Саудитска Арабия, Бахрейн Vs Алжир, Турция, Катар, Пакистан, Индонезия. Либия на две. Тунис, Сирия, Ирак, Ливан, Йемен, Судан, Кувейт, ще видим. Други играчи играят отзад, Америка и Франция с първата ос, Германия с втората. Разбира се, Китай също участва в играта с Индия, Русия, Великобритания и други страни като Гърция, Италия, Испания, Израел. Играта е голяма и засяга по-широки геополитически и енергийни интереси.
  • 10 Голям Слон

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мюсюлмански съперничества":

    Врагът на моя враг е мой приятел…. ;-)
  • 11 Гост

    8 1 Отговор
    И всъщност къде е проблема?! От толкова писаници не става ясно къде е заровено кучето. Така е като ти плащат на символ, драскаш много без да кажеш нещо.
  • 12 mi6osp

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "fermera":

    Алжир е с най-силните ВВС на континента, въоръжен е с най-модерни хиперзвукови ракети тип Циркон, севернокорейско производство, има мощно ПВО, и никой няма особено желание сериозно да се закача военно с такава страна.

    Коментиран от #14, #18

  • 13 хенри

    3 1 Отговор
    Алжир имаше май самолетоносач? И двете държави са от най-красивите и вълнуващи места от света.
  • 14 АОК

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "mi6osp":

    плъхsp ако не беше тъпия дьо гол да сме ви изринали

    Коментиран от #16

  • 15 Българин

    3 0 Отговор
    Статията не дава отговор на въпроса в заглавието. Не съм съгласен и с групирането на отборите в коментар 9. Основното разделение там винаги се движи по оста шиити-сунити !

    Все пак е хубаво да се види, че Дойче Веле се занимава и със сериозни проблеми ( освен плюене срещу Русия по щатска поръчка ).
  • 16 Летописец

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "АОК":

    Дръж се сериозно ! 😜
    Френската империя се разпадна закономерно. Дали Де Гол или Горбачов, един лидер може само да забави или ускори процесите.
  • 17 Ал Маджур

    1 1 Отговор
    След като Израел подкрепя Мароко и е срещу Алжир, значи ни е ясно!!
  • 18 значи

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "mi6osp":

    нещо като Ирак на Саддам, нали