Отидете към основна версия

22 894 96

Ново несъгласие на върха на Европа

  • божидар чеков-
  • цени-
  • газ-
  • брюно льо мер -
  • владимир путин-
  • ток-
  • фактури-
  • франция-
  • германия

Фактурите за отопление в Европа ще зависят засега само от настроението на Владимир Путин

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В разгара на енергийната криза, различните членове на европейския съюз не успяват да говорят общ език за преодоляването ѝ. Най-големият производител на електричество от атомни централи - Франция предложи да се промени формулата определяща цената електроенергията. По настоящем тя зависи от цената на газа, която от своя страна е свързана с цената на петрола. Внезапният рестарт на световната икономика не бе предвиден от никой. Ограниченият от различни споразумения добив на руски газ и техническите трудности сполетели морските находища на Норвегия доведоха до критичен недостиг на синьо гориво. Цените на газа литнаха нагоре и повлякоха тези на тока.

Френският министър на икономиката Брюно льо Мер заяви, че формулата, която обвързва тарифата за ток с тази на газ е остаряла и вредна за крайният потребител. Най-вече за този, чийто доходи са ограничени. Предложението му бе посрещнато "на нож" от Германия, която от години се лута между различните енергийни източници, поради политическото изнудване на "Зелените". Зад немският отказ се наредиха още осем членове на съюза: Австрия, Люксембург, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Летония и Холандия.

Според тях, настоящата система е добра за пазарната икономика и конкуренцията между търговците на едро от една страна и от друга - насърчава инвестициите в различни екологични източници на енергия.

Не е тайна, че благодарение на атомните си централи, Франция има по-ниски цени на ток от Германия. Много е възможно тази разлика да буди завист и да пречи за намиране на благоприятен изход от енергийната криза в Европа.

В резултат на това несъгласие, френското предложение за премахване на ценовата връзка между газ и електричество отпадна и фактурите за отопление в Европа ще зависят засега само от доброто или лошо настроение на Владимир Путин.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 100 гласа.

Свързани новини